Heilig Bloedprocessie is zwaar verlieslatend

Vervangend regisseur Ellen Verstraete met de jonge figuranten Goele Decraemer en Celeste Dehaemers, de naaisters Greta Vanhoutte en Nadine De Backer die de nieuwe kostuums vervaardigden voor de Heilig Bloedprocessie. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Zonder de financiële hulp van de Nationale Loterij kunnen wij de verlieslatende processie jaarlijks niet vernieuwen”, zegt Wiliam de Groote, voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie. Dit jaar wordt voor 75.000 euro geïnvesteerd in 250 nieuwe kostuums. Op Hemelvaartdag donderdag 30 mei trekt de processie naar eeuwenoude gewoonte door de Brugse binnenstad.

De Heilig Bloedprocessie is verlieslatend. Ook al zet ze Brugge op de wereldkaart, lokt ze duizenden toeristen en is ze Unesco Werelderfgoed. Vorig jaar moesten zowel de stad Brugge als de Edele Confrérie van het Heilig Bloed elk 38.000 euro bijpassen.

Convenant afgesloten

“De leden van de Confrérie doen dit met de inkomsten uit de Heilig Bloedkapel, waaronder de giften van vele bedevaarders, en het organiseren van allerlei activiteiten”, zegt William de Groote. Het verheugt hem dat de vzw Heilig Bloedprocessie vorig jaar een convenant sloot met de stad Brugge, waardoor het financieel verlies jaarlijks kan gedeeld worden. “Maar het onderhoud van de basiliek kost ook geld, de middelen van de Confrérie zijn beperkt. We hopen dat de stedelijke bijdrage de komende jaren nog zal stijgen.”

Extra centen?

Of dat ook zo zal zijn, blijft een vraagteken. Cultuurschepen Nico Blontrock heeft immers ook plannen om de Reiefeesten nieuw leven in te blazen. Gezien de koek moet verdeeld worden, is het de vraag hoeveel extra centen er voor de Heilig Bloedprocessie overblijven in het stadsbudget. Want kiezen is altijd verliezen.

De plannen voor de herlancering van de Reiefeesten ontlokken in elk geval een hoogst origineel voorstel bij William De Groote: “De grootheid van Brugge ligt in zijn Bourgondisch verleden. Bijgevolg zou de stad beter in de tweede helft van augustus om de drie jaar een groot Bourgondisch feest organiseren. Waarin onder andere de Gouden Boomstoet en de Reiefeesten ingekapseld worden, maar in een nieuwe versie, op een manier die interessant is voor een 21ste eeuws publiek. Dat houdt onder meer het gebruik van spectaculair licht in. Brugge moet hiervoor maar eens zijn licht gaan opsteken in Lyon. En waarom niet daaraan een Britse week en een Shakespeariaans theaterfestival koppelen? Het huwelijk van Margareta van York, het onderwerp van de Gouden Boomstoet, speelt zich in diezelfde periode af als de toneelstukken van Shakespeare.”

250 nieuwe outfits

Hoe dan ook, voor de jaarlijkse vernieuwing van de processie een must om de titel van Werelderfgoed te kunnen blijven dragen zijn de organisatoren aangewezen op de financiële hulp van de Nationale Loterij. “De 75.000 euro die we vorig jaar kregen, hebben we dit jaar besteed aan nieuwe kledij voor 250 van de 1.700 figuranten. Het verheugt mij te mogen zeggen dat de Nationale Loterij ons ook dit jaar een subsidie geeft, zodat we ook voor de editie 2020 een aantal zaken kunnen vernieuwen”, aldus de voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie.

Benoit Kervyn, de vroegere algemeen coördinator van de processie, die nu nog altijd actief is als consulent religieus erfgoed bij de stedelijke musea, ontwierp nieuwe kostuums en hoeden voor de groep De Geboorte. Erika Defurne maakte de patronen. Die 120 figuranten, onder wie kinderen en muzikanten, beelden een groep herders uit. Maar ook de taferelen Hosanna, De Markt en De Brugse Poorters zullen op Hemelvaartdag voorzien zijn van nieuwe kledij. Zelfs de ruimers of mestrapers, de paardenmenners en de processiebegeleiders krijgen een nieuwe outfit.

Matthieu Clarysse.
Matthieu Clarysse.© gf

Volgens Matthieu Clarysse, de opvolger van Benoit Kervyn, kan de organisatie rekenen op 1.700 figuranten en ruim 300 logistieke medewerkers: “Het gaat allemaal om vrijwilligers uit de Brugse regio.”

Delegatie uit Bethlehem

Opvallend feit is dat voor het eerst een delegatie uit Bethlehem deelneemt aan de processie. “De delegatie zal voor de processie uit lopen en zal bestaan uit de burgemeester van Bethlehem, drie raadsleden en twee priesters van verschillende religieuze gemeenschappen. Traditioneel is de burgemeester van Bethlehem een christen”, zegt Matthieu Clarysse.

De burgemeester van Bethlehem neemt voor het eerste deel aan de Heilig Bloedprocessie

De delegatie wordt vergezeld door The Nativity Band, die elk jaar met Kerstmis muzikaal door Bethlehem trekt om de geboorte van Jezus te herdenken. “Hiermee wordt de cultuurhistorische band tussen de relikwie en de geboorteplaats van Christus in de verf gezet”, aldus William De Groote. Ellen Verstraete neemt de regie in handen, omdat Dominique Deckers herstelt van een operatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier