Heemkring zet Erfgoeddag in teken van Gitse processie

De leden van de heemkundige kring bij enkele attributen van de processie. We herkennen vooraan Lieven Messeyne en Mark Broucke. Achteraan zien we Daniël Vandenberghe, Paul Ramboer en Jean Pardon. © (Foto EV)
Redactie KW

Dertig jaar nadat de processie in Gits voor de laatste keer uitging, stelt de heemkundige kring Aubert Tillo Van Biervliet haar project voor Erfgoeddag voor. De voorbije twee jaar werden er 1.362 attributen van de processie in ere hersteld, gefotografeerd, gelabeld en gedigitaliseerd met de bedoeling om volgend jaar een tentoonstelling in de kerk te organiseren. De stoet nog eens laten uitgaan is momenteel niet gepland, hoewel het idee bij sommigen tot de verbeelding spreekt.

Van het begin van de negentiende eeuw tot 1955 trok in Gits jaarlijks de processie ter ere van Maria door de straten. Een stoet met meer dan 300 figuranten, allen met eigen specifieke kledij en attributen. “De aanwezigheid van een naaischool in Gits speelde daarin een belangrijke rol”, weet Daniël Vandenberghe van de heemkundige kring. “Dankzij het werk van de zusters en de leerlingen in die school kon men uitpakken met prachtige kleren en vaandels. Bovendien waren het vaak de kinderen van de burgemeester of notaris, die een belangrijke rol speelden in de processie. Die lieten ook prachtige kledij maken.”

In augustus 1988 werd alles tevoorschijn gehaald om nogmaals de processie te laten uitgaan, ruim dertig jaar na de laatste editie. “We hadden toen weinig aanwijzingen welke kledij en attributen voor welke personages waren. Zo zijn alle Onze Lieve Vrouwen in de processie vertegenwoordigd, zoals bijvoorbeeld de O.L.Vrouw van Smarten en de O.L.Vrouw van de Rozenkrans. Dankzij zuster Godelieve en de foto’s van Jozef Valcke konden we toch alles goed reconstrueren”, vult Mark Broucke aan.

“Toen hadden we enorm veel mensen die wilden meewerken, voornamelijk uit nostalgie, maar velen stapten ook mee uit devotie. Hoewel de priester vreesde voor de ingetogenheid, verliep alles toen heel vlot en sereen.”

Zot van Erfgoed

Alle toebehoren belandden na 1988 achtereenvolgens op de zolder van het klooster en daarna op de zolder van de pastorie. Deze laatste was echter niet geïsoleerd. Bovendien regende het er binnen, waardoor alle kleren gewoon in een groot plastic zeil gewikkeld werden. “Zo vonden wij ze enkele jaren later terug”, vult Mark aan, “We besloten ze naar het Oud Gemeentehuis in Gits te verhuizen. Daar werkten we van januari 2016 tot januari 2017 elke dinsdagnamiddag aan het in orde brengen, fotograferen, labelen en digitaliseren van alle stukken. We kregen daarbij gelukkig ook de hulp van ‘TERF’. Nu al dat werk gedaan is, hebben we echt wel het gevoel dat we er iets mee moeten doen.”

Dit jaar bestaat erfgoedcel TERF tien jaar. Om dit te vieren organiseren ze de actie ‘Zot van Erfgoed’.

“De processie weer laten uitgaan ? Ik weet niet of dat anno 2018 haalbaar is”

Het gemeentebestuur mocht een shortlist opstellen van het favoriete erfgoed van Hooglede-Gits. Daarop staan het Duits militair kerkhof, café De Dubbele Arend, café De Engel en De Grijspeerdmolen. De verenigingen zelf mochten echter ook zelf een voorstel doen. Zo diende de Heemkring dit project rond de processie in.

Expo in de kerk

Ook de Christus Koningkerk en rustoord Sancta Rosa staan nu op de lijst. Op al deze projecten kan nog tot en met 25 februari gestemd worden op www.zotvanerfgoed.be De winnaars worden op 1 maart bekend gemaakt. Op Erfgoeddag zelf, op zondag 22 april, worden de inwoners van Hooglede en Gits uitgenodigd om in Ter Linde te stemmen op hun favoriete erfgoeditem.

Een foto uit de archieven van de Heemkundige Kring. (Foto EV)
Een foto uit de archieven van de Heemkundige Kring. (Foto EV)

“Op die dag zullen wij in elk geval al een standje maken met het baldakijn dat we in ere hersteld hebben en enkele mannequinpoppen. Deze verkiezing is voor ons eigenlijk een springplank om volgend jaar met iets groters uit te pakken. We dachten aan een tentoonstelling in de kerk”, blikt de heemkring vooruit. De processie nogmaals laten uitgaan?

“De tijden en de mentaliteit zijn intussen zo veranderd, ik weet niet of dit nog haalbaar is. Je mag niet vergeten dat we maar liefst 130 volwassenen en 117 kinderen nodig hebben. Daarnaast hebben we ook dragers nodig voor het baldakijn, muzikanten en bloemenverdelers. Alles samen kwamen we toen aan 385 personen. Ik weet niet of we dat anno 2018 nog zouden kunnen evenaren. Het is een idee dat wel aanspreekt, maar voorlopig zeker niet op de planning staat”, besluit Mark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier