Heel wat voordelen bij nieuwe perscontainer in Moorslede

We herkennen Nancy Messelis, Lien Bonnier en schepen Sherley Beernaert bij de nieuwe perscontainer op het containerpark in Moorslede. © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Op het diftarpark in Moorslede is een nieuwe perscontainer in gebruik genomen. De nieuwe container biedt heel wat voordelen. Naast grotere capaciteit zijn perscontainers ook gebruiksvriendelijker.

De nieuwe perscontainers die op de recyclageparken van Mirom Roeselare verschijnen, bieden winst voor iedereen. “De capaciteit van de nieuwe installaties is verviervoudigd, waardoor er op jaarbasis meer dan 1.200 transporten worden uitgespaard. Bovendien zijn de container ook gebruikersvriendelijker voor de parkwachters en de bezoekers van de recyclageparken”, aldus schepen Sherley Beernaert (STERK).

grotere capaciteit

In totaal worden op de recyclageparken van Mirom Roeselare 23 nieuwe perscontainers geplaatst: 11 voor brandbaar afval en voor het eerst ook 12 perscontainers voor papier en karton. Dergelijke perscontainer werd ook op het park van Moorslede in gebruik genomen. “Dit type container perst het oud papier en karton meteen samen, waardoor de capaciteit van de container een stuk groter wordt: tot vier keer de inhoud van een klassieke container. Het grote voordeel om papier en karton te persen is duidelijk: één transport daar waar er vroeger vier waren”, legt de schepen uit.

De investering betekent ruim 1.200 transporten minder, dat scheelt meer dan 40.000 kilometers voor de vrachtwagens.

Parkwachters

Volgens de schepen en Mirom bieden de containers ook nog andere voordelen. Sherley Beernaert: “De nieuwe perscontainers zijn ook goed nieuws voor onze parkwachters. De containers zijn voor hen eenvoudig te bedienen, veilig en ze bieden een goed overzicht. Voor papier en karton moeten de bezoekers van onze recyclageparken ook geen trappen meer op en af met stapels papier of kartonnen dozen.”

Er wordt onderzocht of perscontainers ook ingezet kunnen worden voor andere afvalfracties

De inhoud van de container kan bovendien ook niet meer wegwaaien of natgeregend worden. Dat brengt met zich mee dat er ook geen nutteloos gewicht van regenwater meer mee vervoerd wordt. Mirom Roeselare onderzoekt of de perscontainers de komende jaren ook ingezet kunnen worden voor andere afvalfracties.

Gewone containers

Intussen investeert Mirom Roeselare ook nog in gewone containers: 123 stuks in totaal, goed voor 1 km als je ze achter elkaar zou plaatsen. De nieuwe containers vervangen exemplaren die na ruim 20 jaar dienst aan vervanging toe waren. De investeringen in de nieuwe perscontainers en open containers op de recyclageparken zijn samen goed voor 1,7 miljoen euro. Mirom kon ook rekenen op overheidssubsidies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier