Heel wat belangstelling voor gerestaureerd Gruuthusepaleis in Brugge

Shawn Goethals en Naomi Petyt kwamen een kijkje nemen. © WK
Redactie KW

Het gerestaureerde Gruuthusepaleis in Brugge kan op heel wat belangstelling rekenen: zaterdagnamiddag was het aanschuiven in het stadspaleis van de heren van Gruuthuse. Zondagmiddag kan je er ook nog door de vertrekken dwalen en een glimp opvangen van wat het nieuwe museum volgend voorjaar zal brengen.

Het Gruuthusepaleis stond drie jaar in de stellingen. Voor de finale inrichting van het vernieuwde museum, was iedereen er dit weekend welkom om het vakmanschap van de voorbije restauratiewerkzaamheden te bewonderen. En op die uitnodiging werd dus massaal ingegaan.

Prachtig staaltje vakmanschap

Pico bello“, is het eindoordeel van Benny Defreyne en Micheline Van Ruyskensvelde. Het koppel uit Sint-Michiels heeft er zijn rondleiding in het Gruuthusepaleis net op zitten. “Een prachtig staaltje vakmanschap. We zijn hier vroeger al zo dikwijls het museum komen bezoeken, en als Bruggeling let je dan ook meer op de details“, zegt Micheline. “En nu hebben we ‘t kleinste raampje van Brugge eindelijk ook eens langs de binnenkant gezien”, aldus Benny.

Tieltenaars Shawn Goethals en Naomi Petyt komen in Brugge de romantiek opsnuiven. “We zijn gisteren getrouwd en kregen een nachtje in een Brugse B&B cadeau”, glundert het koppeltje. “In Tielt hebben we Huis Mulle de Terschueren, maar dat kan hier toch niet aan tippen. De inkom is al spectaculair, en dan kom je binnen en valt je mond helemaal open… Adembenemend gewoon.”

Claire Cools en Paul Van Maele kwamen in het Gruuthusepaleis een oude bekende tegen. Annie Acke woont net als hen in Sint-Andries. “De belangstelling is een beetje overweldigend, maar de Bruggelingen mogen hier ook best trots op zijn. Als onze vrienden uit Frankrijk uit bezoek komen, nemen we ze altijd mee naar de musea en voor ons is dat zoals je weet gratis. Een leuk surplusje voor de Bruggeling. Alleen hadden we wel gehoopt om hier de guillotine te zien vandaag.”

Annemie Deruytter en Ortwin Bauweraerts lopen hun Brugse vrienden Gerda Pyck en Frank Geldhof tegen het lijf.
Annemie Deruytter en Ortwin Bauweraerts lopen hun Brugse vrienden Gerda Pyck en Frank Geldhof tegen het lijf.© WK

Annemie Deruytter en Ortwin Bauweraerts lopen hun Brugse vrienden Gerda Pyck en Frank Geldhof tegen het lijf. “We hebben het gebouw al die tijd in de steigers zien staan en nu kunnen we eindelijk met onze eigen ogen het resultaat komen bewonderen. Best wel indrukwekkend, en een mooie inzet van Stad Brugge om het voor iedereen gratis open te stellen”, klinkt het.

Zondagmiddag was er een flinke wachtrij.
Zondagmiddag was er een flinke wachtrij.© WK

“Wat ons verder meteen opviel, is het openruimtegevoel en de sterke lichtinval. Daardoor oogt het voor een 15de-eeuws gebouw verrassend modern. En tot slot is het ook knap hoe elke schouw en elke vloer een eigen stijl heeft: van beneden tot boven zien er geen twee gelijk uit.”

Veel belangstelling

Zaterdag zouden er zo’n 2.400 mensen zijn geweest, meer bezoekers kon het gebouw volgens de burgemeester in die tijdspanne niet aan. Zondag gaat het aantal bezoekers naar het dubbele van zaterdag.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier