Hazel: “Ik denk niet dat ik heel mijn leven in Kortrijk blijf wonen”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Hazel, die gek is op Berlijn en Amsterdam.

Ze loopt naast een vriendin door de Leiestraat, hardop te lachen, wanneer ik haar stop. Haar warme, wat hese stem klinkt zo enthousiast dat ik haar verhaal wil horen. Ik ruik avontuur. Al twijfelt ze of ze wel een verhaal heeft. “Ik ben zoekende,” zegt ze. “Dat is een verhaal,” dring ik aan. Ze trekt een gezicht waarin ik een vraagteken lees, maar geeft toch toe.

Ze vertelt dat ze Hazel heet, en dat ik dat op zijn Vlaams mag uitspreken: “Haa-zul. Ja, ik ben van Kortrijk. Al 32 jaar.” Op het moment van ons gesprek is ze even aan het niets doen, omdat ze zich vragen aan het stellen is bij hoe haar levenspad er verder moet uitzien. Ze weet alleen dat ze wil reizen. Dat heeft ze al wel vaker gedaan. Gevraagd naar haar favoriete bestemmingen, loopt ze vooral hoog op met Berlijn en Amsterdam.

Haar toekomst ziet ze dan weer in de zon. “Ik denk niet dat ik mijn hele leven in Kortrijk zal blijven wonen.” En gevraagd naar haar favoriete Kortrijkse plekjes heeft ze het onder meer over ‘De Zeven Zonden’, waarnaar ze op stap is, “want mijn buik heeft honger”, en vertoeft ze graag op ‘t Plein en langs de Leie, geeft ze nog mee. En als ze dorst heeft, bestaat de kans dat ze in ‘t Fonteintje te vinden is. Als Hazel Kortrijk ooit voorgoed verlaat, dan kunnen we maar hopen dat ze vaak terugkeert.