Havenzate in Veurne staat voor vernieuwing en nieuwe dynamiek

Een bewoonster, Luc Decramer (voorzitter algemene vergadering), burgemeester Peter Roose, Anja Pilet (voorzitter OCMW), een bewoonster en schepen Anne Dequidt knipten het lint door bij de officiële opening van Havenzate in Veurne. © JTV
Redactie KW

De nieuwbouw van Havenzate, een tehuis voor mensen met een mentale beperking in de Noordstraat in Veurne, werd officieel geopend.

De vzw Havenzate werd opgericht door de Lions Club van De Panne in 1970, maar de officiële activiteiten konden pas starten in 1983 na het bekomen van de nodige erkenningen. Vandaag is Havenzate vzw uitgegroeid tot een volledig autonoom ondersteuningscentrum voor 65 volwassenen onder de algemene leiding van Pierre-Paul Bloeyaert.

Verschillende woonvormen

Havenzate biedt verschillende woonvormen aan met individuele en groepsbegeleiding, dagondersteuning, vrijetijdsbesteding en logistieke ondersteuning door een team van 44 medewerkers en enkele vrijwilligers.

Naargelang de ondersteuningsvraag kan gekozen worden voor permanente begeleiding of wonen met meer zelfstandigheid. Op het domein staan bovendien een vijftal vissershuisjes voor mensen die iets zelfstandiger wonen aankunnen. Ook staan er nog twee huizen in de stad Veurne, waarvan één straks gerestaureerd zal worden met een geschatte kostprijs van 3.000.000 euro.

Voormalig moederhuis

Het hoofdgebouw dateert uit 1938 en was een voormalig moederhuis, in de volksmond beter gekend als het moederhuis van ‘Madame Sigaar’. Dit gebouw werd in 2016 afgebroken.

Het nieuwe hoofdgebouw dat werd ingehuldigd telt 18 gloednieuwe kamers. Er zijn ook een drietal leefruimten, dagateliers en ontspanningsruimten aanwezig in de nabijheid van een zeer aantrekkelijk tuinomgeving.

Grote financiële inspanning

Tijdens de bouwwerken verbleven 16 bewoners tijdelijk in het voormalig rust- en verzorgingstehuis Clep in Alveringem. De huur hiervoor was een bijzonder zware kost voor de vzw. Het kostenplaatje van de nieuwbouw bedraagt 2.750.000 euro en is uiteraard opnieuw een zware investering voor de vzw.

Voor het eerst in zijn geschiedenis moest Havenzate een beroep doen op een lening bij de bank. In de marge van het nieuwbouwproject werd daarenboven een ‘Vriendenkring Havenzate’ opgericht om bijkomende middelen te genereren. Serviceclubs, bedrijven en mensen met patrimoniumfondsen die Havenzate een warm hart toedragen, springen financieel bij door de organisatie van activiteiten of het storten van bijdragen. Om en bij de 15 mensen engageerden zich reeds.

De vzw hoopt dat er nog vele mensen zullen volgen die Havenzate zeer genegen zijn. ‘Met investeren creëert men jobs, met filantropie creëert men levenscomfort, met de vriendenkring Havenzate beide’, is dan ook het motto.

Verder is Havenzate volledig autonoom. Het hangt van geen enkele officiële of parastatale instantie of OCMW af. Bij de opening van de nieuwbouw werd bovendien de 35ste verjaardag van de effectieve werking van Havenzate gevierd. Straks volgt Pascal De Ceuleneers de huidige directeur Pierre-Paul Bloeyaert, die op 1 februari 2019 met pensioen gaat, op.

(JTV)

Voor alle inlichtingen: directie@havenzate.be of www.havenzate.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier