Harelbeke nodigt buren uit voor update over en koffietje op de markt

We zien van links naar rechts Pierre Verhelst, Iris Servaege, Debbie Tytgat en Maud Couckuyt. Ze kwamen kijken naar de werken op de Markt en zochten naar antwoorden op hun vragen. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dinsdag nodigde de stad Harelbeke, samen met projectontwikkelaar Immogra en aannemer Furnibo, de buurtbewoners uit de directe omgeving van het Marktplein uit voor ‘Koffie op de markt’. Ze gaven een stand van zaken van de werken aan het Marktplein.

Met het initiatief wilde de stad de omwonenden informeren over de vooruitgang van de werken. Op het Marktplein komen 78 appartementen en 130 autostandplaatsen. Medewerkers van de stad, Immogra en Furnibo gaven antwoord op alle vragen tijdens een infomarkt. “De werken schieten goed op. Midden maart startten we op het gelijkvloers en eveneens met de kelder onder het binnenplein“, getuigt Tijs Naert (Groen), schepen van Openbare werken en Stadskernvernieuwing.

Wie wilde, kon deelnemen aan een rondleiding op de werf en daarna genieten van koffie en taart. Ruim 120 mensen gingen op de uitnodiging in. Zo tekenden buurtbewoners Pierre Verhelst en Iris Servaege en zaakvoerders Debbie Tytgat en Maud Couckuyt van reisbureau Suntrips present. Pierre en Iris hebben een appartement op de vierde verdieping van Centrum I. “We konden de werken volgen van af het prille begin en gingen ook naar een infomoment. De werken hebben een hele tijd geslabakt, maar nu zit er blijkbaar vooruitgang in. Wij zullen nog zicht hebben op de kerktoren, maar de verdiepingen onder ons hebben dat niet meer. Wel spijtig voor hen”, vindt Iris. “Jaren geleden hebben we een aanvraag ingediend om een splitsing van water te doen en een subsidie te krijgen. We moesten niets doen omdat er plannen waren om dat te veranderen als de nieuwe gebouwen er kwamen. Maar wij draaien nu op voor die kosten”, pikt Pierre in.

Het Centrum I dateert van ruim vijftig jaar geleden. “We vroegen ons af wat er met ons verouderde gebouw zou gebeuren. Zou een nu lelijk gebouw gewoon verdwijnen achter de nieuwbouw? We hebben goede hoop. Ons gebouw wordt opgefrist en herschilderd. Er komen ook nieuwe terrassen die allemaal gelijk worden. De vraag is of Immogra dat zal betalen. We zijn in elk geval nu al aan het sparen“, besluit Iris.

“Te laat voor reisseizoen”

Debbie en Maud hebben een reisbureau in de winkelgalerie onder Centrum I. Ze hebben hun bedenkingen. “Men vertelde ons dat er toch zes à zeven maanden vertraging is. Nu horen we dat het nieuwe Marktplein pas midden 2020 toegankelijk is. We hadden al minder volk door een moeilijke doorgang. Je moet weten dat ons zomerseizoen begint in oktober. We moeten dus nog anderhalf jaar wachten om opnieuw vlot bereikbaar te zijn. Dat is te laat voor ons reisseizoen. En voor ons gaan ze de plannen niet veranderen”, aldus Maud en Debbie.

De werken schieten goed op. We zijn uit de put want midden maart zijn we gestart op het gelijkvloers

We horen ook dat de parking prioritair wordt aangelegd, dat is wel goed nieuws“, gaat Maud verder. “We vernemen dat er onder de kapperszaak een opening wordt gemaakt voor de parking. Alleen weten we nog niet hoe de plannen er uit zien van de nieuwe uitbouw die er aan de kant van de Leiestraat komt en of er een breed voetpad komt. Men verzekerde ons van wel”, vult Debbie aan. “Wat zeker is, is dat er twee tearooms of bistro’s komen. De derde ruimte langs de Leiekant is al verkocht.”

We zijn uit de put. Vandaag komen we opnieuw bovengronds en willen we laten zien dat we toch op koers blijven. De mooie zwaan krijgt stilaan zijn pluimen“, evalueert burgemeester Alain Top (sp.a). “De infovergadering kadert binnen onze doelstelling om de burgers te betrekken bij de plannen en de werken in de stad. De Leiewerken krijgen stilaan vorm. In de Vrijdomkaai zien we al terug infrastructuur. Dit wordt nu nog verder afgewerkt en verfijnd.”

De Tweebruggenstraat is momenteel een serieuze bouwwerf. Momenteel is men volop bezig met de aanleg van het warmtenet. Rond de paasvakantie – afhankelijk van het weer – zou men dan starten met de bovenbouw vanaf de Kuurnebrug tot aan ongeveer Ter Abdijhoeve. De volgende fase is dan het andere stuk van de Tweebruggenstraat“, weet de burgemeester.

De herbouw van de garages en de uitbouw van winkels aan de kant van de Leie zijn volop bezig zodat de bewoners vanaf eind maart opnieuw in hun garages kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier