Harelbeke: “De portaalsite Hulste.info is een passie geworden”

Redactie KW

Stefaan Huysentruyt uit de Blauwhuisstraat is verkozen tot de Krak van Harelbeke 2017. Stefaan is de drijvende kracht achter de portaalsite Hulste. info die hij 15 jaar geleden met succes opstartte.

Stefaan Huysentruyt verdiende zijn nominatie voor de Krak van Harelbeke 2017 door zijn blijvende inzet om het culturele en verenigingsleven van Hulste in kaart te brengen en uit te diepen via zijn portaalsite Hulste.info. “Ik ben overdonderd. Deze titel is een mooie blijk van waardering“, vertelde hij ons.

Weetjes over het dorp

Stefaan houdt van cultuur en geschiedenis. “Vooral de plaatselijke cultuur en rijke geschiedenis van Hulste boeit me. Daaruit voortvloeiend heb ik de portaalsite Hulste. info gestart”, zegt hij. De site ging in aanvang over het culturele en sportieve leven in Hulste, met links naar verenigingen en sportclubs die een forum kregen.

“De site is gegroeid uit een gedrevenheid om uit te zoeken hoe je een klein dorp of kleine gemeente zoals Hulste, letterlijk en figuurlijk bereikbaar kan maken. Mensen willen graag iets weten over hun dorp. Ze blijven zoeken. De site bood hen deze mogelijkheid, specifiek voor Hulste. De grote regio leek me iets te veel.” Door de jaren heen is de info op de site groter geworden.

Ook recent nieuws uit het dorp komt aan bod: overlijdensberichten, acties, openingsuren van winkels, weetjes en bezienswaardigheden, de kalender van Dorpshuis De Rijstpekker, feesten, Hulste in de krant, bedrijfsinfo. Kortom praktische info over het reilen en zeilen van Hulste.

“Veel mensen zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in wandelingen rond historische dingen en weetjes. Ik plaats die nu ook op de site. Mijn kompaan daarbij is Lucien Decroix. Hij weet en kent enorm veel dingen over Hulste. Samen hebben we zijn verhalen opgeschreven en die dieper uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de Roland Garros wandeling waar je historische plaatsen kan bezoeken: onder meer waar zijn vliegtuig neerstortte.”

“De site is geen encyclopedie maar draait om interesse en verbonden zijn”

“Hulstenaars die elders zijn gaan wonen bezoeken nog steeds onze site en blijven zo contact houden. Zo weten ze perfect wat er hier reilt en zeilt. De site is geen encyclopedie maar draait om interesse en verbonden zijn.”

BLIJVEN GENIETEN

Stefaan (67), die zelfstandige was in de grafische sector, is sinds enkele jaren met pensioen. “Ik hoop nog zo lang mogelijk mijn hobby’s te kunnen uitoefenen. Zeker de portaalsite. Dat is een passie geworden”, aldus de Krak van Harelbeke. “Ik hou van mijn familie en ik wil op een rustige manier blijven genieten van familie, de kleinkinderen, buren en vrienden. En zorg dragen voor mijn tuin, serre en moestuin.”

“Het leven is meer dan informatie verzamelen”

Behalve zijn passie voor geschiedenis en cultuur, heeft Stefaan nog meer passies: tuinieren, lezen, schrijven, muziek spelen en beluisteren, talen en reizen.

“Ik heb bitter weinig vrije tijd, maar ik probeer die hobby’s maximaal in te vullen. Het leven is meer dan informatie verzamelen”, lacht hij. Zo volgt hij al 7 jaar Spaanse les. “Dat is een taal die me boeit. Ik zit nu in het tweede jaar in een conversatieklas. Vandaar mijn voorkeur om te reizen naar vooral Spaanstalige landen. Enkele jaren geleden trokken we speciaal naar Argentinië en Nicaragua om nog beter Spaans te leren. Het is voor mij frustrerend als je de taal van de mensen niet spreekt als je met hen wil praten.”

Stefaan is ook muzikant. “Als amateur speel ik doedelzak, klarinet en gitaar bij Goegemutst, een groepje dat volksmuziek brengt met oude Vlaamse en Franse dansen. Best ontspannend. Muziek beluisteren doe ik ook graag. Zowat alles, maar vooral klassieke muziek, folk en jazz. Even ter zijde: in de muziek zijn er veel racisten, maar niet deze jongen, om Raymond van het Groenewoud te parafraseren.”

Ook lezen is aan Stefaan besteed. “Vooral non fictie. Mijn vrouw gaat daarin mee, maar zij leest het liefst fictie. Zij is lid van de ULM, de Unie van de Lezende Madonna’s. Ik beschrijf hen wel eens als de Ultra Light Models”, zegt de Krak lachend.

“Behalve lezen schrijf ik ook graag. In alle bescheidenheid mag ik zeggen dat ik toch enkele ‘schrijfsels’ gepleegd heb: onder meer een boek over de Spoorwegen. Op mijn site Hulste.info zet ik ook regelmatig info over verdwenen cafés. Nummer 33 van de 180 staat er al op. Met dank aan mijn kompaan Lucien Decroix, onze levende encyclopedie van Hulste.”

Verder is Stefaan een verwoed tuinier. “Met mijn eigen moestuin, hof en serre.” Hij is ook sociaal geëngageerd als vrijwilliger bij de Damiaanactie. “Ik heb me nog geen seconde verveeld”, vertelt hij.

Bio Stefaan Huysentruyt

Privé

Stefaan Huysentruyt (67) is getrouwd met Bie Roelandt (66) met wie hij in de Blauwhuisstraat in Hulste woont. Hij is papa van Guen (42), Jonathan (40) en Geraldien (38). Stefaan is opa van Lorin, Roan, Simon, Suzanne, Thymen en Yelena

Loopbaan

Was zelfstandige in de grafische sector maar is sinds enkele jaren met pensioen.

Vrije tijd

Veel van zijn vrije tijd gaat naar de portaalsite Hulste. info. Hij houdt van geschiedenis en cultuur. Pikt graag een reisje mee. Daarnaast geniet hij van samenzijn met familie en vrienden. Ook tuinieren en muziek boeien hem.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak