Harelbeekse Academie haalt 860 CWRM-beeldjes op en plant expo in De Gavers

Enkele medewerkers van de stad Harelbeke en de Academie trokken naar Zillebeke om de 859 beeldjes op te halen. © GF
Olaf Verhaeghe

De 859 mensen die samen met Academie Harelbeke Anders een beeldje maakten voor de ComingWorldRememberMe-tentoonstelling in de Palingbeek in Zillebeke, zullen hun exemplaar terug kunnen krijgen. Op vrijdag 30 november, tijdens Putteke Winter, zullen de beeldjes deel uitmaken van een eenmalige expositie in De Gavers.

De Harelbeekse Academie werkte enkele jaren geleden mee aan het kunstproject ComingWorldRememberMe. Meer dan 850 mensen werkten toen mee met de Academie om hun eigen beeldje te maken. Maandag trokken medewerkers dan naar de Palingbeek in Zillebeke om de honderden beeldjes opnieuw op te halen en mee te brengen naar Harelbeke.

“We zijn blij te kunnen melden dat we alle 859 beeldjes terug hebben”, klinkt het bij Academie Harelbeke Anders!. “Iedereen die er eentje heeft gemaakt, zal het dus binnenkort terugkrijgen.” De beeldjes staan nu tijdelijks opgeslagen in De Gavers, waar ze op vrijdag 30 november worden tentoongesteld tijdens Putteke Winter. “We herdenken er in een kleine installatie 1.126 gesneuvelden, die begraven liggen op Harelbeekse bodem. Concreet worden 1.126 beeldjes eenmalig opgesteld in een graslandschap, omgeven door aangepaste belichting en muziek.” Op die manier wil de Academie de Harelbeekse bevolking herinneren aan de gruwel van de oorlog.

Harelbeekse Academie haalt 860 CWRM-beeldjes op en plant expo in De Gavers

Na Putteke Winter mogen de makers de beeldjes ophalen in De Gavers, vanaf woensdag 5 tot dinsdag 18 december, telkens tijdens de kantooruren. Aan de hand van een lijst van medewerkers gaat de Academie wel na wie deelnam. Er is dus maar één CWRM-beeldje per AHA-medewerker beschikbaar. Verkopen is zoals kunstenaar en bedenker Koen Vanmechelen eerder aangaf, verboden. De beeldjes dienen enkel als persoonlijk aandenken aan het project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier