Harde plastics en plastic folies in de Brugse containerparken voortaan ingezameld voor recyclage

Schepen Mieke Hoste mocht als eerste harde plastics in de daarvoor voorziene afvalcontainer werpen. © WK
Redactie KW

“Met de inzameling ervan beschikt de burger nu ook over een afvoermogelijkheid die zowel goedkoper als milieuvriendelijker is”, aldus schepen voor Milieu Mieke Hoste (SP.A).

Wie aandachtig de nieuwe afvalkalender doornam, kon daarop al de twee nieuwe afvalfracties terugvinden die op de recyclageparken worden ingezameld. Het gaat om de harde plastics en plastic folies die vroeger enkel via het brandbaar afval konden verwijderd worden.

“Met de inzameling ervan beschikt de burger nu ook over een afvoermogelijkheid die zowel goedkoper als milieuvriendelijker is”, zegt schepen voor Milieu Mieke Hoste (SP.A). De harde plastics moeten quasi zuivere plastic voorwerpen zijn, en ook groter dan tien centimeter. Dat kan gaan van emmers, bloempotjes en speelgoed tot pvc-buizen, ramen, deuren en rolluiken.

Helft van grofvuiltarief

“Deze hoorden vroeger allemaal bij het grofvuil in de recyclageparken. Nu kunnen ze, tegen de helft van het grofvuiltarief, in een aparte container. Bij de plastic folies spreken we over verpakkings- en krimpfolies, maar wel geen vervuilde folie of folies die rechtstreeks in contact kwamen met voedsel. Vroeger moesten deze in de restafvalzak, nu kunnen ze dus gratis in het containerpark worden afgegeven“, licht schepen Mieke Hoste nog toe.

Beide fracties worden afgevoerd voor recyclage. “Van begin januari tot eind maart werd in de containerparken al zestig ton harde plastics ingezameld. “We verwachten dus op jaarbasis meer dan twee kilo per inwoner te kunnen laten recycleren. Van de plastic folies zijn nog geen inzamelgegevens beschikbaar: omwille van de sluiting van de Chinese verwerkingsmarkt voor de plastics uit Europa, kon de inzameling daarvan pas in de loop van maart actief worden opgestart. Maar ondertussen werd binnen de Europese grenzen een geschikte afvoermogelijkheid met recyclage gevonden”, besluit Hoste. Vanaf 1 mei worden in het containerpark ook paraffine (kaarsresten) en kurk, bijvoorbeeld van kurkvloeren of wijnflessen, ingezameld voor recyclage. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier