Hanne en Katrijn uit Roeselare stimuleren jongeren met De Letterburcht

Katrijn en Hanne willen kinderen vooral meer leesplezier bezorgen. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Auteur Katrijn Maes (29) en illustrator Hanne Degryse (25) stampten een tijdje geleden De Letterburcht uit de grond. Een kleine uitgeverij die jonge lezertjes wil stimuleren en hun lees- en taalvaardigheid op een originele manier beïnvloedt.

“De media slaat ons om de oren met onderzoeken naar leesplezier en -vaardigheden bij kinderen”, aldus Katrijn, die als logopediste bij De Parel werkt. “De testresultaten zijn op z’n minst verontrustend te noemen.” Ze wilde niet bij de pakken blijven neerzitten. Samen met Hanne Degryse, die als leerkracht plastische opvoeding haar sporen verdient, besloot ze een boek in stripvorm te schrijven dat kinderen stimuleert om meer te lezen. “Door de tekeningen begrijpen ze de inhoud nog beter.”

QR-codes

‘Het boek van de nar’ is geïllustreerd met authentieke tekeningen in potlood, en het lettertype ‘dyslexie’ zorgt ervoor dat het vlot leesbaar is voor àlle kinderen, met en zonder leesmoeilijkheden. “De leesvaardigheden worden onbewust getraind terwijl het leesplezier centraal staat. Het allerleukste zijn de QR-codes. Die verbergen door het boek heen, leuke animatiefilmpjes, die zorgen dat het nog aantrekkelijker en gemakkelijker te begrijpen valt.” Bij het leesboek ontwikkelden ze een doe-boek dat de lezers verder uitdaagt en hun fantasie blijft prikkelen. “Aan de hand van werk-, zoek en leestaken er zit bijvoorbeeld ook een doolhof in moeten ze de weg van de nar volgen. Die variatie aan opdrachten zorgt ervoor dat de kinderen onbewust bijleren. De queeste die ze doorheen het boek tot een goed einde proberen te brengen, vormt eigenlijk de rode draad.” Ook de kaft is uit stevig materiaal vervaardigd. “Kinderen gaan niet altijd zachtaardig om met hun leesvoer”, grijnst Katrijn.

Goedgekeurd

“In verschillende scholen uit het omliggende werd het boek door jonge lezers en zorgjuffen al geproefd én goedgekeurd. De enthousiaste reacties doen deugd en vertellen ons dat we goed bezig zijn. Een buurjongetje legt het boek zelfs onder zijn hoofdkussen omdat hij dan beter slaapt”, lacht Hanne. “Kinderen zijn eerlijk. Als ze het niet mooi vinden, zeggen ze het gewoon. De boeken kunnen ook in kleuterklassen gebruikt worden als voorleeslectuur. Het is geschikt voor leerlingen met leesmoeilijkheden maar tegelijkertijd motiverend voor goeie lezers. Onze missie is zoveel mogelijk starters warm maken.” De twee enthousiaste uitgevers zijn momenteel al bezig met een tweede lees- en doe-boek. Het verhaal is binnen dezelfde sfeer geschreven. In de toekomst komt er misschien nog een reeks voorleesverhalen aan, waar ouders hun kinderen de juiste lees-weg kunnen wijzen.” Voor het leesboek betaal je 15 euro en het doe-boek kost 8 euro. Ze zijn afzonderlijk of samen te koop in De Zondvloed en Standaard Boekhandel of je kunt ze bestellen via letterburcht@gmail.com.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier