Haal het beroemde ‘Madonna en kind’ terug in escape room in Brugge

Siegfried Debaeke schreef talloze non-fictie boeken met WOI en II als thema. Dat thema gebruikt hij nu ook in zijn allereerste escape room in de Ezelstraat. © Davy Coghe
Redactie KW

Escape rooms, waarbij de deelnemers via heel wat zoekwerk een uitweg moeten zien te vinden, zijn ‘hot’ en dat heeft ook Siegfried Debaeke begrepen. “Zo vlug mogelijk het beroemde beeldhouwwerk ‘Madonna en kind’ van Michelangelo, dat in 1944 uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gestolen, op het spoor komen en terug naar Brugge brengen: dat is de opdracht!”

Het uitwerken en uitbaten van een escape room; het is alleszins een nieuwe en onverwachte wending in de carrière van Siegfried Debaeke. De man is geboren en getogen in de Westhoek maar runt al jarenlang zijn eigen uitgeverij De Klaproos vanuit de Ezelstraat in Brugge en schreef ook zelf een resem non-fictie boeken met vooral de Eerste en Tweede Wereldoorlog als thema.

“Toch is die stap niet zo heel groot. Ik bracht al heel wat verhalen op papier maar met de escape room, die zich dus ook afspeelt tegen de achtergrond van WO II, probeer ik een verhaal te brengen in een écht decor. Ik laat de mensen nu dus écht in een verhaal stappen en daar kan ik ook veel van mijn creativiteit in kwijt“, zegt Siegfried. “Ik durf zeggen dat dit het meest creatieve is wat ik ooit heb gedaan.”

Madonna en kind

We namen zelf al eens een kijkje in de escape room en kunnen getuigen dat Siegfried kosten noch moeite heeft gespaard om een zo intens mogelijke beleving op te zetten. “Zo vlug mogelijk het beroemde beeldhouwwerk ‘Madonna en kind’ van Michelangelo, dat in 1944 uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge werd gestolen, op het spoor komen en terug naar Brugge brengen. Dat is de opdracht die de deelnemers van ‘Mission Michelangelo’ krijgen in de escape room die volgende week van start gaat”, legt Siegfried uit.

Deze gotische biechtstoel is één van de blikvangers.
Deze gotische biechtstoel is één van de blikvangers.© Davy Coghe

“De spelers – minstens twee en maximaal zes – vormen een team van de ‘Monuments Men’. Dat was destijds een internationaal samengesteld team dat de opdracht kreeg om de door de Duitsers in WO II gestolen kunstschatten terug te gaan halen. Ze komen in Brugge aan in september 1944, net nadat de stad bevrijd is. Amper enkele dagen daarvoor zijn Duitse militairen immers de Onze-Lieve-Vrouwekerk binnengedrongen en hebben er het kostbare marmeren beeldhouwwerk ontvreemd. Niemand weet waarheen.”

De zoektocht begint voor de spelers in een zijbeuk van de kerk, met authentiek kerkmeubilair waaronder een prachtige gotische biechtstoel. De spelers botsen er zowel op aanwijzingen als dwaalsporen. Ze hebben maar één uur om hun opdracht tot een goed einde te brengen want in de geheime bergplaats hebben de Duitsers dynamiet geplaatst. “Deze escape room is uniek omdat het een Brugs verhaal brengt dat erg dicht aansluit bij de historische feiten. De spelers spelen de hoofdrol in een belangrijk stuk geschiedenis”, stipt Siegfried aan.

Zwaartekracht

“Als de spelers binnenkomen krijgen ze meteen een wowgevoel. Door het historische interieur met authentieke meubelstukken en attributen hebben ze meteen de beleving dat ze effectief een team van de ‘Monuments Men’ in 1944 zijn. Tijdens het spel stapelen allerlei onverwachte wendingen en raadsels zich op. Achter het spelverloop zitten allerlei technologische snufjes verborgen. Zo lopen er gedurende het spel telegrammen binnen met bijzondere opdrachten of tips. De inrichting en decoratie was alleszins bijzonder tijdrovend maar het enthousiasme van de eerste testgroepen doet deugd. Je moet weten dat ik al sinds 2015 met het idee speel om een escape room op te starten. Het idee begon te groeien nadat ik een escape room bezocht in Ieper die in het thema van de Eerste Wereldoorlog stond. Het is dus zeker niet van de ene dag op de andere gegaan.”

Siegfried is intussen ook vergevorderd met de uitwerking van een tweede escape room. “Die heeft plaats in een gebouw ontworpen door een architect die erin geslaagd is zijn stoutste kinderdroom waar te maken, namelijk de zwaartekracht op te heffen. Maar het is nog te vroeg om daar mee over te zeggen. Wordt dus zeker vervolgd”, lacht Siegfried. (PDV)

De escape room is gevestigd in Ezelstraat 79. Alle verdere info vindt u opwww.amazingescape.be