H.-Hartkoor raakt gevoelige snaar tijdens concert in Heilig-Hartkerk

H. Hartkoor bereidt zich voor op het concert in de H.-Hartkerk. Aan het orgel zien we dirigent Dirk Decae. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Op de eigen vertrouwde stek – de H.-Hartkerk – pakt het koninklijk Heilig-Hartkoor op zaterdag 27 oktober om 20 uur met een pakkend concert uit. Onder de titel ‘… dat ik je mis…’ zullen dirigent Dirk Decae, de koorleden, muzikanten en solisten de gevoelige snaar weten te raken.

Afscheid, gemis, ziekte, oorlog, ouder worden, vertrouwen en hoop zijn allemaal onderwerpen, die componisten en songwriters uit diverse stijlen en periodes inspireerden tot het componeren van hun mooiste muziek. Nu de dagen korter worden en met Allerheiligen in zicht, brengt het Heilig-Hartkoor een mooie selectie van koorwerken, instrumentale muziek en songs, die bovenstaande thema’s treffend verklanken.

Zo hoort men het oprecht verdriet van een kind dat afscheid moet nemen van zijn hondje, de angst van een kind dat hoopt op genezing, de angst van een muziekleraar om ouder te worden, het gemis van geliefden tijdens de oorlog, een hoopvol gebed op eeuwig leven voor wie op God vertrouwt,…

Dirigent Dirk Decae koos liederen uit de musicals ’14 ’18, Les Misérables en Kloen. Men hoort prachtige liederen van onder meer Rob De Nijs en Maaike Ouboter. Men kan luisteren naar mooie instrumentale bewerkingen van klassiekers zoals Autum Leaves, A Time for Us, Tango to Evora,…

Daarnaast worden er ook enkele liederen van Dirk Decae, op tekst van Peter Devlieger, verklankt en zoon Korneel Decae componeerde de muziek op het mooie gedicht Voor een dag van morgen van Hans Andreus.

De evocatie krijgt trouwens ook een poëtisch tintje met passende teksten, gebracht door Karolien Vandenheede en Sabine Latré.

Solisten

Voor het concert doet het Heilig-Hartkoor ook een beroep op de muzikale talenten van de zangers Lies Verholle, Friedel Declercq en Bart Verhelle, naast Dario Yserbyt (accordeon) en Marian Deboutte (piano). Lies Verholle trad al eerder op tijdens concerten met het Heilig-Hartkoor. Ze startte haar muzikale carrière als fluitiste in de SAMW van Hooglede en Roeselare, maar ontwikkelde vrij snel een passie voor zang. De mezzosopraan Friedel Declercq is lerares lager onderwijs in Roeselare en volgt al 15 jaar les aan de academie in Izegem.

Dario Yserbyt was op een vorig aperitiefconcert al de gast van het Heilig-Hartkoor. Zijn muzikale talenten kon hij botvieren als pianist van The Sonny Boys, het begeleidingsorkest van onder andere Helmut Lotti, Lee Towers,… en hij was ook de vaste pianist van het orkest Enjoy waarmee hij meerdere jaren in binnen- en buitenland rondtoerde.

Bart Verhelle voorstellen is een open deur intrappen. Hij is een veelgevraagde zanger bij tal van muziekkorpsen en hij is de muzikale animator op honderden evenementen. Kortom, een muzikale duizendpoot, die muziek met de paplepel kreeg ingegeven.

Marian Deboutte is de echtgenote van dirigent Dirk Decae en al meer dan twintig jaar de vaste begeleidster van het koor op piano en orgel. Ze geeft les aan de STAP in Roeselare.

Tiende concert

Deze evocatie is ondertussen het tiende concert sedert Dirk Decae het dirigeerstokje in handen heeft. Toen besloot het bestuur om naast de jaarlijkse opluistering van de feestelijke dagen tijdens het kerkelijk jaar, ook tweejaarlijks met een concert of evocatie uit te pakken.

Zo staat op het palmares van het koor al ‘Alles in heimwee’ in 2002, ‘Het geheim van de klaproos’ in 2004, een zomerconcert in 2006, een kerstevocatie in 2007, een aperitiefconcert in 2010, de cd-voorstelling ‘Joy and Sorrow’ in 2011, ‘O Magnum Mysterium’ in samenwerking met het Roeselaars Kamerkoor in 2012, een lenteconcert in 2015 en ’80 jaar koor op het H.-Hart’ in 2017.

De dirigent en de koorleden hopen, net als de vorige edities, ook nu weer op een brede belangstelling te mogen rekenen en veel mensen te mogen begroeten.

Kaarten voor dit concert kosten 12 euro en kunnen verkregen worden bij de koorleden, via 051 20 95 79 of luc.vannestevanneste@skynet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier