Guidon4Life in Tielt: fuiven en fietsen voor brandwondencentrum tijdens De Warmste Week

Het team van Guidon4Life wil de vriendenkring van de brandwondenpatiënten van UZ Gent steunen. Op de foto zien we bovenaan v.l.n.r. Tania De Vylder, Patriek Duyck, Marc Ally (vriendenkring) en Jens Debusschere (De Melkerie). In het midden herkennen we v.l.n.r. Tine Warlop, Geert Lannoo en Joke Lannoo. Onderaan zien we v.l.n.r. Jan Roelstraete, Lode Bogaert en Wouter Isebaert. © Foto LDW
Redactie KW

Wat begon met een pintje drinken na de retrokoers Guidon Titan is een paar maanden later uitgegroeid tot een flinke organisatie, die de schouders onder een actie voor De Warmste Week zet: Guidon4Life. Het doel? Heel wat eurootjes verzamelen voor de vzw De Vriendenkring van het brandwondencentrum van het UZ Gent door te fietsen en te fuiven.

“Na de retrokoers Guidon Titan bleven we met vijf vrienden nog wat napraten aan de toog”, start Lode Bogaert van Kaffee Carlito het verhaal. “Er werd wat gebabbeld en voor we het wisten ontstond Guidon4Life!”

Die vrienden waren naast Lode ook nog Wouter Isebaert, Jan Roelstraete, Tine Warlop en Joke Lannoo. Zonder dat ze het zelf beseften, bleken Wouter en Joke toch wel iets gemeen te hebben. “Mijn vader Geert is heel erg ziek geweest”, vertelt Joke die dit jaar schitterde in het Vier-programma De Mol. “Hij moest onder andere een huidtransplantatie ondergaan en kwam zo in het brandwondencentrum van het UZ Gent terecht. Daar werden we ongelooflijk goed begeleid, maar hebben we toch ook heel wat hartverscheurende momenten beleefd. Zeker omdat daar ook kindjes opgenomen zijn.”

Steekvlam van een friteuse

Ook Wouter bleek een band te hebben met het brandwondencentrum. “Vijf jaar geleden kreeg ik als medewerker op een voetbaltornooi de steekvlam van een friteuse in het gezicht. Ook mijn armen en benen liepen tweedegraads brandwonden op”, legt Wouter uit. “Ik ben gelukkig meteen naar het brandwondencentrum gebracht en ben goed hersteld. Maar door ons gedeelde contact met het centrum groeide het idee om daarvoor iets te gaan doen.”

“We werden in het brandwondencentrum ongelooflijk goed begeleid, maar hebben er toch ook heel wat hartverscheurende momenten beleefd” – Joke Lannoo

Joke ging in de lijst van verenigingen die meedoen aan De Warmste Week op zoek naar de organisaties die iets kunnen betekenen voor mensen met brandwonden. “Zo kwam ik eigenlijk bij de vriendenkring terecht. Zij staan erg dicht bij het centrum. Ik kwam in contact met Tania De Vylder, die in Aalter bleek te wonen. Zo was de cirkel meteen rond.”

Allernieuwste methodes

De leden van de vriendenkring zijn alvast blij met de aandacht voor hun organisatie. “Zelf raakte ik door een incident op het werk voor 40 procent verbrand, vooral aan de benen. In het brandwondencentrum was ik meteen op de juiste plaats om goed verzorgd te worden. Als patiënt word je daar echt in de watten gelegd. Ze gebruiken ook de allernieuwste methodes, waardoor ik volledig hersteld ben geraakt”, vertelt Marc Ally, die nu zelf lid is van de organisatie.

“Zelf raakte ik 22 jaar geleden verbrand”, vult Patriek Duyck aan. “Het gebeurde bij het aansteken van een barbecue. Ik ben met de helikopter naar Gent gebracht en verbleef vier maanden in het brandwondencentrum. Nu ben ik zelf lid van de vzw.”

Erover praten helpt

Een van de drijvende krachten achter de vzw is Tania De Vylder, zelf brandwondenpatiënte. Net als Marc raakte zij op het werk verbrand, nu negen jaar geleden. “Emotioneel heeft dat toch een enorme impact gehad. Maar dankzij de vzw kunnen we ervoor zorgen dat mensen contact blijven houden met elkaar en dat ze erover kunnen praten. We werken ook samen met psychologen. Daarnaast huren we in de schoolvakantie een zwembad af, want door de littekens is het soms moeilijk voor onze mensen om te gaan zwemmen. Maar we zorgen bijvoorbeeld ook voor spullen die de kinderen kunnen afleiden tijdens hun verzorging.”

“We hopen trouwens dat iedereen zich wat kleedt in de stijl van de sixties. Ook de muziek wordt aangepast”

“De hulp van de vzw zit echt soms in kleine dingen”, gaat Marc verder. “Een krant of dvd voorzien, of tussenkomen in de medicatie als iemand die moeilijk kan betalen. Erover praten met lotgenoten zorgt ook mee voor je herstel. Brandwondenpatiënt ben je immers voor de rest van je leven.

300 mensen

Om de vriendenkring te steunen, organiseert Guidon4Life twee evenementen. “Enerzijds is er een ‘T Dansant en dat op zaterdag 15 december”, vertelt Joke. “We gaan voor een retrosfeertje, een feestje zoals in de goede oude tijd. We gaan al van start om 19 uur. Een kaart kost 15 euro, pasta inbegrepen. We hopen trouwens dat iedereen zich wat kleedt in de stijl van de sixties. Ook de muziek wordt aangepast. Kaarten kan je verkrijgen in Kaffee Carlito. Omdat we én de zaal én het café kunnen gebruiken, kunnen er 300 mensen komen feesten.”

De groep wil het verzamelde bedrag helemaal zelf naar Domein Puyenbroeck in Wachtebeke brengen en daarvoor springen ze op de fiets. “Met Peloton For Life gaan we op dinsdag 18 december tot daar fietsen”, vertelt Tine. “Het gaat om ongeveer 65 kilometer, vertrekken doen we om 10 uur. We zorgen er ook voor dat iedereen weer thuis geraakt.”

Mooie prijzen

Wie wil meefietsen, moet een sponsorkaart van 25 euro binnenbrengen. “Het sponsoren gaat per 5 euro, dus je kan ook vragen dat anderen voor jou meesponsoren”, legt Joke uit. “Uit alle ingevulde sponsorkaarten trekken we er enkele uit die een mooie prijs krijgen. Je hoeft dus zelfs niet mee te fietsen om zo’n sponsorkaart binnen te mogen brengen.”

De prijzen worden voorzien door de wielergroep De Melkerie. “Alle leden schenken een truitje”, geeft wielrenner Jens Debusschere mee. “De truitjes worden door ons allemaal gesigneerd.” Hoofdprijs is dan een gesigneerd truitje van Yves Lampaert. Ook de persoon met het grootste aantal sponsorkaarten krijgt een mooie prijs.

Hopen op 5.000 euro

Wie zelf nog wil sponsoren, kan een bedrag storten op rekeningnummer BE45 1030 5794 0289 met vermelding van naam en telefoonnummer. De organisatie vult dan de sponsorkaart in voor jou. “Stisekem hopen we met minstens 5.000 euro in Wachtebeke aan te komen!”

(Lien Depauw)

Info: Facebookpagina ‘Guidon for Life’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier