Grootste Duivelfans vind je in Ghana: Oostkampse advocaat organiseert fandorp

Ook in het verre Ghana steunen ze onze Rode Duivels. © MM
Redactie KW

Ook in het verre Ghana steunen ze onze Rode Duivels: advocaat Jean-Marie De Meester uit Oostkamp organiseert er met ingezameld materiaal een geïmproviseerd WK-dorp voor lokale weeskinderen. Voor de Afrikaanse weesjes zijn de Belgen meteen hun nieuwe helden. “Vooral Lukaku kennen ze hier goed. Hun dankbaarheid is ongelofelijk”, zegt De Meester.

Als Lukaku, Hazard en co donderdagavond naar de overwinning moeten geschreeuwd worden tegen Engeland, zullen onze Duivels kunnen rekenen op steun uit onverwachte hoek. Naast de bekende supportersdorpen in Brugge, Oostende, Knokke en noem maar op, wordt nu ook vanuit een klein dorpje in Ghana volop voor ons nationaal voetbalteam gesupporterd.

Een lokaal weeshuis in Dawa staat volledig achter onze voetbalhelden en viert er groot feest bij elk doelpunt van de Belgen. En dat doen ze niet onopgemerkt. De kinderen, tussen 6 en 12 jaar, zijn volledig uitgedost in de Belgische driekleur. Voetbaltruitjes en pruiken inbegrepen.

Gezellige ruimte vol vlaggetjes en andere gadgets

Het initiatief voor het Belgische fandorp in West-Afrika komt van de Oostkampse advocaat Jean-Marie De Meester. Al enige tijd, tussen zijn advocatenwerk door, reist De Meester op en af naar het dorpje Dawa. Anderhalf jaar geleden vestigde hij er zijn eigen bedrijf Euro Afro Express Store, dat zich richt op Europese bedrijven die zich in Ghana willen vestigen. Recht tegenover de terreinen is een weeshuis opgericht.

Met de wedstrijden van de Rode Duivels in het vooruitzicht, bracht dat Jean-Marie op een idee: hij richtte in een lokaal een geïmproviseerd Belgisch supportersdorp op. Het resultaat is een gezellige ruimte vol vlaggetjes en andere gadgets in de tricolore kleuren. Tijdens de wedstrijd tegen Tunesië werd voor de televisie voor het eerst bovengehaald.

Tijdens de wedstrijd krijgen ze ook snoep en frisdrank. Zo worden wedstrijden van de Rode Duivels één groot feest

De sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd was uitgelaten. “Bij elk doelpunt gingen de kinderen uit hun bol. En dat waren er tegen Tunesië toch wel wat”, vertelt De Meester vanuit Dawa. “Voor die kinderen is het echt een fantastische ervaring. Tijdens de wedstrijd krijgen ze ook snoep en frisdrank. Zo worden wedstrijden van de Rode Duivels één groot feest.”

Verkleedpartij

Jean-Marie De Meester zelf beklaagt het zich voorlopig geen seconde dat hij de wedstrijden niet thuis in Oostkamp kan volgen. “De dankbaarheid die je hier krijgt van die kinderen… Ongelofelijk. Alleen al daarvoor zou je het doen”, glimlacht De Meester.

“De weken voor mijn vertrek heb ik bij vrienden en familie truitjes ingezameld. Vooral mijn collega-advocaat Isabelle Jacques schonk heel wat kledij. Zelf zorgde ik voor alle vlaggen, accessoires en toeters. Er moet iemand voor het kabaal zorgen natuurlijk“, klinkt het met de glimlach.

Voor de Afrikaanse weesjes zijn de Belgen meteen hun nieuwe helden.
Voor de Afrikaanse weesjes zijn de Belgen meteen hun nieuwe helden.© MM

De bekendste Duivel bij de weeskinderen is trouwens Romelu Lukaku. Logisch, gezien zijn Afrikaanse afkomst. Al doen ook de namen van Courtois, Fellaini en Hazard een belletje rinkelen.

Donderdagavond is het opnieuw feest in het gezellige fandorpje. De lokale Lukaku’s, Hazards en Courtois kijken er nu al naar uit en hopen vurig mee dat ons land op 15 juli de finale haalt.

(MM)