Grootoom van Brugse kandidate Vlaams Belang zat in moordcomplot tegen Hitler

Johanna Yorck von Wartenburg met haar man Rien Vandenberghe. © Facebook
Stefan Vankerkhoven

Het Vlaams Belang telt drie kandidaten met buitenlandse roots. De meest opmerkelijke is de adellijke Johanna Gräfin Yorck von Wartenburg. Haar Duitse grootoom werd in augustus 1944 ter dood veroordeeld omdat hij tijdens WO II in een complot zat om niemand minder dan Adolf Hitler te vermoorden.

Dé verrassing in ons onderzoek naar kandidaten met buitenlandse roots of voorouders is dat Vlaams Belang, na CD&V, het best scoort met drie kandidaten. “Maar het zijn allemaal echte Bruggelingen“, benadrukt lijsttrekker Stefaan Sintobin. Fleur Welsh, het nichtje van zijn vrouw, heeft een Schotse opa. Claudia Mackiewicz is in het Duitse Soest geboren.

De opmerkelijkste kandidate voor Vlaams Belang is echter Johanna Gräfin Yorck von Wartenburg (25). Zij is de kleindochter van de Brugse kinderarts Jos Speybrouck, gewezen voorzitter van het Vlaamse Kruis en twintig jaar provincieraadslid voor de Volksunie. Johanna is in Brugge geboren, maar ze is de dochter van graaf Wolf-Dieter Yorck von Wartenburg, voormalig parlementair medewerker van de CDU en van Der Republikaner. Haar grootmoeder is gravin Anna von Sivers, geboren in Sint-Petersburg en lid van de Pruisische adel.

Tom Cruise

Gräfin Johanna is bovendien de achternicht van de Duitse graaf Peter Yorck von Wartenburg. Deze diepgelovige protestantse jurist wees het nationaalsocialisme af. Hij was een leidende figuur van de verzetsgroep Kreisenauer Kreis, die het naziregime wou omver werpen en samen met legerofficier Claus von Stauffenberg de mislukte bomaanslag op Hitler op touw zette. De film Valkyrie, met Tom Cruise, verhaalt die aanslag. Peter Yorck von Wartenburg werd hiervoor op 8 augustus 1944 ter dood veroordeeld en aan een pianosnaar opgehangen in de gevangenis Plötzensee.

“Grootoom Peter handelde uit diep christelijke overtuiging”

Johanna Yorck von Wartenburg is een achternicht van Peter Yorck Von Wartenburg (foto). Die werd in augustus 1944 ter dood veroordeeld voor een moordcomplot tegen Hitler. (Foto Bundesarchive)
Johanna Yorck von Wartenburg is een achternicht van Peter Yorck Von Wartenburg (foto). Die werd in augustus 1944 ter dood veroordeeld voor een moordcomplot tegen Hitler. (Foto Bundesarchive)© Bundesarchiv

Johanna’s echtgenoot Rien Vandenberghe (33), business controler bij het Brugs interieurbedrijf Inside, staat ook op de lijst van Vlaams Belang in Brugge. “De grootoom van mijn vrouw handelde uit diep christelijke overtuiging”, vertelt hij over de moordaanslag op Hitler.

Exorcisme

Riens tweelingbroer Robin is kandidaat van Vlaams Belang voor de provincie. In 2012 namen beide broers deel aan een gebedsactie in het parlement tegen de ‘antichristelijke wetgeving’. Er werd toen door een priester van de broederschap Pius X een Onze Vader gebeden tegen het Kwade.

“Je mag dat geen exorcisme of duiveluitdrijving noemen”, stelt Rien Vandenberghe. “Ik ben geen lid van Pius X, maar heb er wel sympathie voor. Deze priesterbroederschap staat voor de katholieke principes die eeuwenlang in Vlaanderen en Europa gangbaar waren en ze groot en beschaafd gemaakt hebben. De katholiek Kerk van altijd als het ware, die afsteekt met wat anti-paus Franciscus nu verkondigt en daarmee afbreuk doet aan die katholieke tradities en ware geloofsleer.”

Johanna en Rien zitten overigens ook in de vzw van de de katholieke privé-school in Maleizen (Overijse) die in de Pano-reportage over Schild en Vrienden voorkwam. “Ik ben bestuurslid van de serviceclub Marnixring waar Dries Van Langenhove kwam spreken in de Pano-reportage en was als praeses net als Dries actief in het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond in Gent (KVHV). Ik vond de memes heel onfatsoenlijk en ook schokkend, getuigend van onvolwassenheid, vunzigheid en slechte humor. Maar ik geloof dat de VRT bewust Dries en S&V zwart heeft gemaakt, en die organisatie zuivere doelstellingen en acties heeft. Ik blijf achter Dries en Schild & Vrienden staan, die ik moreel en financieel sterk steun.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier