Groen Waregem is vragende partij voor autodelen

Anja De Kimpe en Inge Vandevelde aan de hub van de blue bikes op de parking van de expohal aan de Zuiderlaan. "Dit is een van de ideale plekken om autodelen te lanceren", merken zij op. © DJW
Redactie KW

“Fietsdelen dat hebben wij al in Waregem. Je vindt de Blue-bikes op de parking van de expohal en aan het station. Nu moet Waregem ook de stap naar autodelen zetten. Cambio of een andere organisatie, mij om het even. Maar Groen is absoluut vragende partij”, zegt gemeenteraadslid Inge Vandevelde die samen met collega Anja De Kimpe pleit voor deze intussen in de grote steden ingeburgerde manier van vervoer.

“Ik ben lid van Cambio en heb zelf al een tijdje geen auto meer”, vertelt Anja De Kimpe. “Sinds ik overgeschakeld ben op autodelen heb ik eigenlijk een ideale formule van vervoer ontdekt. Net als met het ontlenen van fietsen – de blue bikes bijvoorbeeld – heeft deze manier van rijden echt wel voordelen.”

“Het is hoe dan ook goedkoper dan met je eigen auto rijden van en naar je werk”

“Het is hoe dan ook goedkoper dan met je eigen auto rijden van en naar je werk. Ik werk in het Brusselse. De rekening aan het eind van een jaar valt gevoelig lager uit als je gaat autodelen. Mijn echtgenoot is dezelfde mening toegedaan. Wat betekent dat hij evenmin over een eigen wagen beschikt. En dat zijn bijgevolg toch al twee voertuigen minder in het drukke, hedendaagse verkeer.”

Stevige promotie

“De formules die Cambio hanteert zijn echt wel oké. Je kan die op eigen maat aanpassen. De ene is al wat duurder dan de ander, da’s juist. Maar toch blijft het nog allemaal goedkoper dan met een eigen auto rijden. Ik ben niet alleen overtuigde fan maar vindt dat Waregem dit systeem moet lanceren. Harelbeke is daar al een tijdje mee weg. En daar hoor je toch nergens klachten over?”

Inge Vandevelde gaat volledig akkoord. “Ik weet dat de stad enkele jaren geleden al eens probeerde om Cambio in de stad op poten te zetten. Er kwam maar reactie van een viertal Waregemnaars die interesse toonden. Daar is het dan ook bij gebleven. Het initiatief werd afgeblazen.”

“Welnu: de stad moet daarin actiever optreden en stevige promotie voeren voor autodelen. En zelf ook willen investeren. Je kan bijvoorbeeld bewoners belonen die overschakelen op het systeem en hun autoplaat officieel laten uitschrijven en ingeven. Zoiets is toch mogelijk? En ook: er is meer dan Cambio alleen, hé. Vandaag de dag zijn er op zijn minst een zevental organisaties of firma’s die autodelen aanbieden.”

“Dat Waregem intussen wel al het fietsen met Blue-bikes heeft ingevoerd, juich ik toe. Nu nog de stap naar de auto zetten. Niet moeilijk, toch?” “Een deel van de parking van Waregem Expo kan overigens een uitstekende plek zijn om de auto’s te stallen.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier