Groen Torhout organiseert Ierse folkavond

De organisatoren van Groen, ook allen kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen: staande van links naar rechts Bertrand Vander Donckt, Maxim Perseyn, Wim Dereuddre, Guy Brinckman, Kevin Devos, Caitlin Martelé en Marijke Snauwaert en zittend Karen Peel, Bavo Parmentier, Ruben Vangheluwe en Sien Lagae. © Foto JS
Johan Sabbe

Op St. Patrick’s Day, zaterdag 17 maart, organiseert de Torhoutse afdeling van Groen om 19.30 uur in zaal Club de B de Ierse concertavond Folk on Folks. Twee groepen treden op: Tri Srathairí en Korrigan. Iedereen welkom.

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland en Noord-Ierland. “Die dag wordt Saint Patrick vereerd, de belangrijkste heilige van Ierland”, legt gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt uit. “Het is een dag waarop Ierland helemaal groen kleurt – wat we een mooie kleur vinden (lacht) – én een dag waarop de Ieren over de hele wereld een vrolijk cultureel feestje organiseren.”

Twee bands op podium

In zaal Club de B in de ‘s Gravenwinkelstraat wil Groen Torhout op zaterdagavond 17 maart de warmte van een gezellige Ierse pub uitstralen.

“We maken er een avond van met kans op een babbel en vooral met genieten van de optredens van twee folkgroepen”, vervolgt Bertrand. “Met een Guinness of een Cider in de hand mag dat niet misgaan. Al zijn er uiteraard ook andere dranken verkrijgbaar, waaronder genoeg niet-alcoholische.”

De eerste noten komen van de Torhoutse band Tri Srathairí. Die brengt eigenzinnige folk met een repertoire dat gaat van ondergewaardeerde traditionals over klassiekers tot een aantal eigen nummers. Het trio bestaat uit Kwintijn Hoessen (zang, pipes en gitaar), Bert Van den Meerschaut (tin whistle) en Mathijs Devolder (gitaar en cajon). Naar verluidt prachtige muziek van eigen bodem en bijzonder sfeervol.

De tweede groep – de headliner – is de vijfkoppige band Korrigan. “Die brengt folkmuziek in de ruime zin van het woord”, zegt Bertrand. “Naast eigen werk vertolken de groepsleden ook liederen van folkgrootheden en aloude traditionals van over de hele wereld. Dat gebeurt zowel meerstemmig als instrumentaal. Korrigan bestaat uit vijf enthousiaste West-Vlamingen, die samen hun passie voor folkmuziek delen. Ze hebben prachtige stemmen en brengen meeslepende muziek. Korrigan mocht al optreden op het festival Labadoux in Ingelmunster. De bezetting? Sanne speelt viool en zingt de sterren uit de hemel. Marieke speelt dwarsfluit, low whistle, tin whistle en bodhrán. En ook zij heeft een fantastische stem. Hein serveert gitaar, banjo, mondharmonica en bodhrán. En zingt al even mooi. Brecht speelt op de tin whistle, djembé, didge, gitaar en niet te vergeten, de triangel! Het zingen laat hij evenmin voor onder de douche. Jan ten slotte speelt ritmisch op zijn contrabas.”

Tickets bij Origin’O

De concertavond wordt georganiseerd door een werkgroep bestaande uit onder meer Bertrand Vander Donckt, Ruben Vangheluwe, Maxim Perseyn, Wim Dereuddre, Guy Brinckman, Kevin Devos, Caitlin Martelé, Marijke Snauwaert, Karen Peel, Bavo Parmentier en Sien Lagae. Allen zijn straks Groen-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De tickets kosten 10 euro in voorverkoop en zijn te koop bij Origin’O in de Industrielaan. Aan de deur 12 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier