Groen licht voor nieuwe VTI-campus aan Bombardier in Brugge

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Tegen het einde van het jaar kan er langs de Vaartdijkstraat gestart worden met de bouwwerken voor de nieuwe VTI-campus: zopas werd de omgevingsvergunning afgeleverd en eind april gaat het aanbestedingsdossier de deur uit. Verwacht wordt dat de nieuwe school eind 2021 de deuren kan openen.

Met uitzondering van de carrosserieafdeling – die trekt naar de industriezone Waggelwater waar het VTI ook een opleidingscentrum heeft – zal de nieuwe school alle activiteiten van de huidige VTI-campus in de binnenstad overnemen. “Maar deze campus wordt in alle opzichten het tegenovergestelde van de huidige schoolgebouwen in de Boeveriestraat: modern, luchtig en transparant“, zegt directeur Jos Loridan. Het ontwerp van de Nederlandse Van den Berg Groep werd in oktober 2017 al voorgesteld. “En we zijn daar uiteindelijk niet veel meer van afgeweken: dat ontwerp stond immers als een huis. De sterkte zit ook in de modulaire inrichting, die toelaat om de ruimtes later volledig te herschikken en zo op veranderende noden in te spelen. Want niemand weet wat de toekomst brengt voor een school.” De onderste ateliers worden bovendien op dubbele klashoogte gebouwd. “Later kunnen we daar dan als het ware nog een volledig niveau klaslokalen tussenschuiven“, klinkt het.

De nieuwe campus wordt sowieso al op de groei gebouwd, want de school verwacht dat het leerlingenaantal bij de ingebruikname sterk zal stijgen. “Er zal in totaal plaats zijn voor zo’n 800 leerlingen. Naast de nodige les- en praktijklokalen, administratie en refter, bouwen we op deze site ook een nieuw internaat met 65 kamers en een sporthal met drie zalen. Het ‘leer- en het leefgedeelte’ zullen van elkaar gescheiden zijn door een grote centrale gang”, aldus nog directeur Jos Loridan. De bouw van de nieuwe campus – prijskaartje: ruim 35 miljoen euro – wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de BTW-verlaging voor scholenbouw van 21 naar 6 procent. Het gaat immers om een publiek-private samenwerking met Scholen van Morgen. “De functie van de nieuwe VTI-campus, waar industriële opleidingen zullen gegeven worden, zal mooi kaderen in de bestaande bedrijvigheid aan de Vaartdijkstraat en past ook perfect binnen de visie die de stad heeft op de rest van het industriegebied“, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). “De volledige zone kan verder worden uitgebouwd als een woonwerkomgeving met techniek als rode draad.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier