Grijsloke klaar voor de start

Loopclub Grijsloke is al volop aan het oefenen voor Dwars door Grijsloke. © XC
Redactie KW

Nog twee weken en dan vindt voor de 38ste keer Dwars door Grijsloke plaats. Loopclub Grijsloke is volop aan het oefenen voor de wedstrijd. Maar ook voor niet getrainde lopers is het nog niet te laat.

“Lopen is een heel laagdrempelige sport, je doet je voordeur open en je kan bij wijze van spreken al beginnen.” Aan het woord is Wim Van Rijckeghem (52) uit Kaster, organisator van de loopwedstrijd Dwars door Grijsloke. Wim loopt ondertussen al 40 jaar, maar hij moet het nu wat rustiger aan doen door een blessure aan zijn knie. “De jogging van 3,6 km is eigenlijk ideaal voor de beginnende loper. Al zou ik die wel al eens op voorhand drie keer lopen, zodat je weet of je het aankan. Want sport gaat niet alleen over de conditie maar ook over het mentale. Je hebt het zelfvertrouwen nodig om aan de start te staan”, weet Wim.

Verder is een goed uitrusting noodzakelijk. Een sporttenue en dito schoenen kan je volgens hem best in een sportwinkel halen. Daar krijg je immers advies bij je aankoop. “De avond voorafgaand aan de wedstrijd vroeg slapengaan, is ook belangrijk. Voor de wedstrijd verbruik je een lichte maaltijd zoals wit brood of een magere pasta. Dat voorkomt onvoorziene sanitaire stoppen tijdens de wedstrijd”, vertelt Wim.

Ook de warmte is een factor die speelt tijdens de wedstrijd, maar daar heeft de organisatie al aan gedacht. “Op vier plaatsen zullen bevoorradingsposten zijn waar lopers zich kunnen verkoelen en water drinken. Ook het Rode Kruis heeft een brigade per fiets die continu het parcours afrijdt om hulp te beiden”, vertelt Wim. Bewoners langs het parcours wordt gevraagd om de lopers te verkoelen door een tuinslang buiten te leggen of eenvoudiger door een emmer met sponsen op het voetpad te plaatsen. Mocht het toch te warm worden, dan heeft de organisatie een hitteplan klaar. “Twee jaar geleden hebben we voor het eerst ons hitteplan in werking gesteld toen hebben we de langste ronde van 18,9 km ingekort tot 12,8 km, die was zo populair dat we de afstand ook dit jaar laten lopen”, zegt Wim.

De wedstrijd vindt plaats op 25 augustus aan de Kleine Kluis in Gijzelbrechtegem. Lopers kunnen kiezen tussen 6,7 km, 12,8 km, 18,9 km of 18,9 km met afwisseling. Ook kinderen vanaf 5 jaar kunnen meedoen met de 500 of 1.000 meter. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier