Gratis naar Gallo-Romeinse dag in Torhout

In juli 2010 had een guldensporenevocatie nabij het kasteel plaats (foto). Nu komen de Romeinen langs. © Foto JS
Johan Sabbe

Op zondag 10 juni strijkt bij het Kasteel Wijnendale in de Oostendestraat een Romeins dorp neer. Wie een kijkje komt nemen, treft er Romeinen in volle actie, kan proeven van allerlei lekkers uit de Gallo-Romeinse periode en krijgt de kans om zich zelf een tikkeltje Romein te voelen. De toegang is gratis.

De organisatie van het historische evenement is in handen van de intergemeentelijke dienst voor archeologie Raakvlak, Onroerend Erfgoed Brugge en het Brugse Ommeland in samenwerking met Toerisme Torhout. Het belooft van 10 tot 17 uur een leerrijke en plezierige dag te worden. Ook het kasteel zelf kan voor de gelegenheid gratis bezocht worden.

De aanwezigen zullen ter plaatse Gallo-Romeinen zien houtbewerken, smeden, weven en vlechten. Soldaten uit de tijd van toen tonen hun uitrusting en er kan geproefd worden van Romeinse delicatessen, groenten, fruit en een aantal producten op basis van honing.

“Je kan ook zelf aan de slag gaan”, aldus schepen van Toerisme Lieselotte Denolf. “Er zijn sessies voorzien inzake munten slaan en vlechten met wilgentenen. Ook kunnen er enkele typische Romeinse spelletjes gespeeld worden en je kunt iets roosteren boven het houtvuur. Intussen opent het Kasteel Wijnendale de deuren en nemen de stadsgidsen je mee op sleeptouw door de mooie burcht, die de parel aan de kroon van het Torhoutse erfgoed is.”

De schepen is heel enthousiast over de samenwerking met Raakvlak, die samen met Toerisme Torhout voor een mix van beleving en doe-activiteiten zorgt met bovendien een correcte inhoudelijke invulling. Want het moet historisch allemaal kloppen.

De deelnemers aan de Gallo-Romeinse markt geven uitleg bij hun activiteiten, het beroep dat ze uitbeelden en de handelswaren die ze tentoonspreiden. Op die manier kunnen de aanwezigen heel wat bijleren over de Romeinse periode in onze streek.

Dobbelspel populair

Bijzonder is dat je tijdens de Gallo-Romeinse dag kunt kennismaken met Romeinse bordspellen. Bij het destijds populaire spel Duodecim Scripta wordt een dobbelsteentoren gebruikt. Raakvlak heeft voor replica’s van die originele dobbeltoren gezorgd. Zo’n dobbeltoren werd in 1984 in het Duitse Vettweiss-Froitzheim ontdekt op de site van een landelijke Romeinse villa rustica.

Hoewel gokspelen een kwalijke reputatie hadden, was het dobbelen heel populair in de oudheid. Gokverslaving was bij de Romeinen een veel voorkomende kwaal. En dus vaardigde de overheid een wet uit die inhield dat spelwinst door gokken gelijk stond aan diefstal. Toch bleef in de vele kroegen het illegale gokken bloeien. Ook bij de soldaten was het erg populair. Zelfs de keizers lieten zich soms verleiden door het dobbelspel. Van Caligula wordt gezegd dat hij een bedrieger was, die met oneerlijke trucs speelde. Caligula leefde in de eerste eeuw na Christus en werd maar 29 jaar. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier