Gouverneur Decaluwé wil boetes voor wie afval achterlaat op het strand

Redactie KW

Provinciegouverneur Carl Decaluwé pleit ervoor om strandvervuilers te beboeten. Hij bevestigt dinsdag een bericht daarover in de krant. “Als sensibiliseren niet meer helpt, dan moeten we de Vlaming treffen waar het pijn doet: in zijn portefeuille.”

“Misschien moeten we al het vuil eens een week laten liggen en kunnen de toeristen tussen het afval gaan liggen”, aldus een misnoegde provinciegouverneur. “We werken al jaren rond deze problematiek. Daarom hebben we ook een handhavingsweek tegen zwerfvuil in het leven geroepen waarbij we 400 vrijwilligers weten te mobiliseren om zwerfvuil aan te pakken. Maar sensibiliseren helpt duidelijk niet“, aldus de gouverneur. En dus pleit hij om strenger op te treden en te gaan beboeten.

“Het grote probleem is het op heterdaad betrappen. Hoe organiseer je dat? Enerzijds pleit ik niet voor meer politie op het strand. Anderzijds is het ook niet mogelijk want met 7 miljoen dagtoeristen heeft de politie het al druk genoeg. Op dat vlak wordt de kust stiefmoederlijk behandeld en kunnen we niet rekenen op extra politionele steun”, aldus de gouverneur. Net daarom pleit de gouverneur er al jaren voor om het toeristisch seizoen aan de kust te laten erkennen als een evenement.

Misschien moeten we al het vuil eens een week laten liggen en kunnen de toeristen tussen het afval gaan liggen

Ook hoofdredders hebben de bevoegdheid om te beboeten. “Maar zij moeten instaan voor de veiligheid, dat is hun hoofdtaak.” Volgens Decaluwé zijn er nog andere oplossingen. “Als ik in het buitenland bekijk hoe proper het er soms bij ligt, dan zijn er zeker oplossingen voor handen, ook al zijn die soms hard”, besluit Decaluwé. Harde maatregelen wegen volgens de gouverneur op tegen de huidige kostprijs om dagelijks de stranden proper te houden.

De politiezone Brugge heeft op dit moment de handen vol met transmigranten in Zeebrugge en rekent op het gezond verstand en de verantwoordelijkheidszin van de toeristen. Ook de politiezone Westkust zegt weinig speelruimte te hebben. “De aanpak van milieudelicten is in eerste instantie voor de milieuinspectie en de gemeentelijke milieudiensten met hun GAS-vaststellers. Subsidiair deed de politiezone soms gemengde acties tegen zwerfvuil en loslopende honden met de gemeentelijke GAS-vaststellers. Echter gelet op de inzet met betrekking tot de fandorpen voor het WK-voetbal, de inzet met betrekking tot de vervanging van de stakende cipiers, de inzet met betrekking tot de NAVO-top in Brussel, het gegeven dat er geen versterking is voor de kustregio tijdens de zomer, en het huidige topseizoen, is er voor politiezone Westkust geen beleidsvrije ruimte meer over om bijstand te geven bij acties”, aldus korpschef Nico Paelinck.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier