Gotisch raampje blootgelegd bij verbouwingswerken in Brugge

Volgens architect Koen Vandeweghe gaat het om een uitzonderlijke ontdekking. © TLG
Redactie KW

Brugge is opnieuw een bezienswaardigheid rijker. Want bij verbouwingswerken in een pand in de Langestraat werd een klein gotisch raampje gevonden. Het is het vijfde raampje in zijn soort dat in de Breydelstad wordt gevonden. “En volgens ons ook het allerkleinste raampje van Brugge”, zegt architect Koen Vandeweghe. “De andere vier zijn duidelijk iets groter dan dit raampje.”

De kleine gotische raampjes zijn uniek in Brugge. Er waren er al vier gevonden. Aan de toeristen werd tijdens een boottochtje op de Reien steevast verteld dat het raampje in de zijgevel van Gruuthuusemuseum ter hoogte van de Bonifaciusbrug het allerkleinste raampje van Brugge was.

Vier gelijkaardige raampjes

“Maar de waarheid is dat er nog drie – en nu dus blijkbaar vier – andere gelijkaardige raampjes zijn”, zegt Franky Demon (CD&V), schepen van Ruimtelijke Ordening. “Onder andere aan de kapel van Adornes (Balstraat), de Gruuthuusebrug (Nieuwstraat) en de hoek van de Smedenstraat met de Zevensterrestraat. Maar welk raampje nu precies het kleinste is, durf ik niet met zekerheid zeggen.”

De schepen is wel zeer opgetogen met de nieuwe ontdekking. Die kwam er nadat het pleisterwerk aan de gevel van het pand in kwestie verwijderd werd. Daardoor kwam het raampje tevoorschijn. Buiten verscholen onder het pleisterwerk en binnen achter een valse wand. “We waren daar niet van op de hoogte”, zegt Demon. “We zijn daar uiteraard heel erg content mee. Het is ook goed bewaard gebleven.”

Raampje onder pleisterwerk

Ook architect Koen Vandeweghe, die zich volop over het pand zelf buigt, is tevreden met de vondst. Volgens hem gaat het toch om een uitzonderlijke ontdekking. “Dit pand gaat terug tot de 14de eeuw”, zegt hij. “Maar in 1857 hebben ze er anderhalve verdieping op gezet en verdween dat raampje onder het pleisterwerk. Het zat er dus al in de Middeleeuwen. Vooral het feit dat aan de binnenkant ook nog de lavabo-nis bewaard is gebleven, is uitzonderlijk. Daarin werd vroeger een kom geplaatst waar men zich aan waste. Het gotische raam zit hier centraal in verwerkt en bood een zicht op de levendige handelsstraat beneden.”

Het pand is geen beschermd monument. Dus het staat de eigenares vrij om met het raampje te doen wat zij wil.
Het pand is geen beschermd monument. Dus het staat de eigenares vrij om met het raampje te doen wat zij wil.© TLG

Eerder al werd onder het pleisterwerk op het gelijkvloers ook een raamopening teruggevonden met houten luiken. Op één daarvan stond een uitzonderlijk sibbeteken, dat is een soort handtekening van de timmerman. Vermoedelijk is die afkomstig uit één van de Hanzesteden waar Brugge toen handel mee dreef.

Van plan om het te behouden?

Het pand is geen beschermd monument. Dus het staat de eigenares vrij om met het raampje te doen wat zij wil. En die is vast van plan om het te behouden. “We zijn wel nog aan het bekijken op welke manier we het gaan integreren“, zegt Yosra Kadri. “Want het is natuurlijk niet bepaald goed geïsoleerd. Maar we hebben ervoor gekozen om het historische aspect van het gebouw te behouden en dit dus ook.” Yosra start binnenkort een Bed&Breakfast in het pand. “Het raampje zal zelfs op de verdieping van de kamers liggen”, zegt ze. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier