Golfkarretjes brengen bereidwillige bloedgevers in Knokke-Heist van en naar het strand

01/08/18 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:16

Het Rode Kruis zet woensdag en donderdag in Knokke-Heist golfkarretjes in om badgasten die bloed willen doneren naar het mobiel collectepunt te brengen. De hulporganisatie wil daarmee op een creatieve manier zorgen dat er genoeg donoren bloed willen afstaan, want in de zomer neemt het aantal donaties fel af.

Golfkarretjes brengen bereidwillige bloedgevers in Knokke-Heist van en naar het strand

Rode Kruis Vlaanderen heeft het al jaren moeilijk om in de zomer voldoende donoren te lokken naar de donorcentra en mobiele inzamelpunten. Veel mensen zijn op vakantie of vinden minder tijd om bloed te gaan geven. De jongste jaren drijft Rode Kruis de inspanningen aan de kust op, omdat miljoenen mensen van het binnenland richting zee trekken.

Nu de temperaturen de jongste weken pieken wordt de zoektocht naar donoren verder bemoeilijkt, waardoor de bloedvoorraad zwaar onder druk komt te staan.

"Als deze negatieve tendens aanhoudt is dat absoluut slecht nieuws voor de patiënten die op dit moment bloed nodig hebben, bijvoorbeeld na een operatie of na een zware bevalling. Ook voor mensen die betrokken raken bij een zwaar ongeval en veel bloed nodig hebben, is een bloedvoorraad die op peil is letterlijk van levensbelang", aldus Ine Tassignon van Rode Kruis.

Vooral de negatieve bloedgroepen doen het vandaag slecht, en dan B negatief in het bijzonder. "Als het aantal mensen die bloed komen geven terugvalt, weegt dat eens zo hard door bij de negatieve bloedgroepen. We zoeken op heel korte termijn 55 donoren om de voorraad van B negatief op peil te brengen, en dan mag er geen enkel zakje bedeeld worden van B negatief de komende uren/dagen", aldus Tassignon.

Rode Kruis moet dus op een creatieve manier op zoek naar middelen om alsnog bloed in te zamelen. In Knokke-Heist doen ze dat met een shuttledienst waarvoor golfkarretjes worden ingezet, een primeur. "We maken het de kandidaat-donoren zo gemakkelijk mogelijk: mensen worden aangesproken, diegene die het zien zitten om bloed te geven stappen in de golfkar en worden naar de mobiele inzameling gebracht. Na zijn/haar donatie krijgt elke donor een ijsje als bedanking", duidt Tassignon. Knokke-Heist leent zich daartoe perfect omdat de collecte echt óp de dijk ligt. In andere badsteden is dat minder het geval.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!