Godetia kan binnen de maand worden ingezet voor operatie rond bootvluchtelingen

© BELGA
Redactie KW

Dat heeft defensieminister Steven Vandeput gezegd aan Belga. Maar dan moet er wel eerst duidelijkheid komen over het juridisch kader én over wie betaalt.

Nadat opnieuw honderden bootvluchtelingen het leven lieten op de Middellandse Zee, spraken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag hun steun uit aan een gezamenlijke patrouillemissie waarbij indien mogelijk zelfs schepen van mensensmokkelaars vernietigd zouden worden.

De Belgische regering bekijkt momenteel in welke mate ons land kan bijdragen. De fregatten van de marine zijn niet meteen beschikbaar, maar defensieminister Vandeput liet aan premier Charles Michel weten dat het commandoschip de Godetia wel binnen de maand inzetbaar is.

De zaak is daarmee echter niet rond. Defensie zit erg krap bij kas en heeft in het huidige budget voor operaties geen ruimte voor deze missie, onderstreept Vandeput. Het geld moet dus van elders komen. Dat kan van andere departementen zijn, maar ook Europese middelen zijn een mogelijkheid.

En dan is er nog het wettelijk kader. Het internationaal recht laat helemaal niet toe om zomaar schepen van mensensmokkelaars te vernietigen. “Het wordt dus belangrijk om te kijken welke de ‘rules of engagement’ zijn”, aldus nog Vandeput.

Donderdag komen de Europese staats- en regeringsleiders in Brussel samen om concrete afspraken te maken. De regeringstop werkt nog aan de Belgische bijdrage die premier Michel er op tafel zal leggen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier