Girlpower op de dienst Burgerzaken in Ledegem

Doordat het pensioen van Katelijne Vandemaele (rechts) onverwachts een jaar werd uitgesteld, kan ze nu al haar ervaring doorgeven aan opvolgster Hannelore Vandenberghe. © (foto Jan Stragier)
Redactie KW

Op 1 mei 2018 zou Katelijne Vandemaele (62) met pensioen gaan. Maar kort voor die datum kreeg ze een bericht van de bevoegde diensten dat er een fout gebeurd was en dat ze pas een jaar later met pensioen zou gaan.

Katelijne gaat dus pas dit jaar, op 1 mei 2019, met pensioen. Maar ondertussen had de gemeente al een vervanger gezocht en aangesteld: Hannelore Vandenberghe. Doordat het pensioen van Katelijne een jaar werd uitgesteld, kwam Hannelore samen met haar terecht op de dienst. Op die manier kon ze heel wat ervaring opdoen. Samen met Evelyne Casteleyn waren er dus in 2018 drie ‘madammen’ op de dienst Burgerzaken van de gemeente.

Katelijne was en is jarenlang hét gezicht van de dienst Burgerzaken. Ze is afkomstig uit Oudenaarde, maar woont sinds haar 12de in Sint-Eloois-Winkel. Katelijne is gehuwd met Gino Vanhie en woont in de Olympialaan. Ze is regentes Nederlands, Frans en Engels. Na twee jaar lesgeven in het Izegemse trad ze op 1 september 1979 toe tot het gemeentepersoneel. “Ik begon toen nog in het oude gemeentehuis in de Rollegemsestraat en kwam terecht op de toenmalige dienst Bevolking onder Walter Serrus. In 1984 verving ik Walter als diensthoofd”, vertelt ze.

De job is in al die jaren sterk gewijzigd. Het personeel staat in voor onder andere identiteitskaarten, adreswijzigingen, rijbewijzen, overlijdens, huwelijken, echtscheidingen en zo veel meer. In al die jaren moest Katelijne ook evolueren van een gewone ouderwetse typmachine, naar een elektrische en later een elektronische tot een computer zoals we die nu kennen.

Fatwa

Lange tijd zat aan de balie van het nieuwe gemeentehuis, sinds zeven jaar zit ze op een nieuwe werkplek binnen het gebouw van het OCMW. In al die jaren werkte ze samen met vier burgemeesters: Firmin Debusseré, Patrick Van Gheluwe, Paul Vanhie en Bart Dochy. Ze was ook aanwezig op de huwelijken in het gemeentelijk administratief centrum, iets wat ze in de toekomst zal missen. Echt in een zwart gat zal Katelijne niet vallen, want ze is in Sint-Eloois-Winkel erg betrokken met Canada en de geschiedenis rond soldaat Richetts.

Als iemand zich aan de balie waagt aan het woord ‘moeten’, dan telt dat niet

“We kregen ooit een Arabische fatwa, een vloek, over ons heen”, herinnert ze zich. “Maar we laten ons nooit intimideren. We moeten tamelijk kordaat zijn in onze relatie met de burgers. Als iemand aan de balie zich waagt aan het woord ‘moeten’, dan telt dat bij ons niet. Iedereen is gelijk voor de wet”, stelt ze duidelijk.

Flexibel

Katelijnes opvolgster heet Hannelore Vandenberghe (36), zij werd benoemd tot nieuw diensthoofd. Hannelore komt uit Sint-Eloois-Winkel, is samen met Kenny Deneir en heeft twee kinderen Nathan en Morganne. Van opleiding is ze bachelor psychiatrisch verpleegkunde. Hannelore werkte elf jaar, tot vorig jaar, op de psychiatrische spoeddienst EPSI van AZ Groeninge in Kortrijk.

Met deze nieuwe job als diensthoofd maakt Hannelore een carrièreswitch. Toen ze op Facebook de vacature in Ledegem zag, was ze overtuigd. “Ik zocht iets waardoor ik meer thuis was bij mijn gezin. Op de spoeddienst moesten we flexibel zijn, vroeg en laat op de been met dienst tijdens één op de twee weekends”, vertelt ze. “Ik moest me natuurlijk wel aanpassen aan deze 9-to-5-job. Ik was vroeger af en toe tijdens de dag thuis waardoor ik dan mijn huishoudelijke taken kon doen. Nu moet alles ‘s avonds gebeuren. Maar ik ben blij met mijn keuze. Ledegem is een relatief kleine gemeente, waardoor het werk heel uiteenlopend is.”

(LED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier