Gilbert Coghe stelt werk over klooster(zusters) van Westrozebeke voor

© (Foto JCR)
Redactie KW

Met ‘Het klooster en de Zusters van Westrozebeke’ schreef Gilbert Coghe een zesde boek over zijn geliefde dorp. Het boek wordt op zondag 25 maart in samenwerking met het Arteveldecomité voorgesteld in wzc Onze-Lieve-Vrouw ter Westroze.

Rumbekenaar Gilbert Coghe (70) is gepassioneerd door Westrozebeke. Hij groeide er op en verdiept zich nu in de geschiedenis van het dorp. “Hoewel ik in Rumbeke woon, heb ik nog altijd sterke banden met Westrozebeke. Mijn moeder woont er nog en ik ben er lid van het Arteveldecomité, een vereniging die zich inzet voor het behoud van het dorpsleven”, legt Gilbert uit.

De Rumbekenaar pende al verscheidene boeken over de geschiedenis van de Stadense deelgemeente bij elkaar. Zo schreef hij al over de kerk, over het kerkhof, de Mariaverering, de vlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Westrozebeekse verplicht tewerkgestelden in Duitsland. “Onlangs heb ik dus mijn zesde boek afgewerkt”, glimlacht Gilbert. “Daarin vindt de lezer alles wat met het klooster van Westrozebeke te maken heeft.”

“Door de verhalen op papier te zetten worden ze bewaard voor het nageslacht”

In het klooster, dat vlak naast het woonzorgcentrum ligt, wonen momenteel nog zes kloosterzusters. “Die zijn allemaal hoogbejaard”, weet Gilbert Coghe. “Het leek me dan ook een goed idee om nú een boek uit te brengen, zodat de verhalen over het klooster en de zusters op papier staan en later kunnen doorgegeven worden.”

Meisjesschool

In zijn nieuwe boek, dat tachtig bladzijden telt en geïllustreerd is met foto’s, prentkaarten en documenten, belicht Gilbert Coghe het gebouw, de zusters en het werk dat ze in het verleden verrichtten. “Heel wat zusters uit het Westrozebeekse klooster werkten in de voormalige meisjesschool of waren aan de slag in een rusthuis in Westrozebeke of een buurgemeente. Ook aan de zusters die naar de missies vertrokken, wordt uitgebreid aandacht besteed.”

Voorstelling

Voor het verzamelen van informatie bezocht de auteur niet alleen de kloosterzusters. Hij legde zijn oor ook te luisteren in het woonzorgcentrum en bij de directie van de lokale school. “En van een uitgeweken Westrozebekenaar kreeg ik een schat aan waardevolle informatie”, bekent Gilbert.

Op zondag 25 maart stelt Gilbert zijn nieuwste boek voor aan het grote publiek. Dat gebeurt om 10 uur in de Rinuszaal van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw ter Westroze in de Dorpsstraat in Westrozebeke. Na de boekvoorstelling biedt het Arteveldecomité de aanwezigen een drankje aan. Er kan dan ook worden nagepraat. Het boek ‘Het klooster en de Zusters van Westrozebeke’ kost 20 euro. Bestellen kan door overschrijving (eventueel + 5 euro verzendingskosten) op rekeningnummer BE30 7383 1104 8811 van Gilbert Coghe.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier