Gil Bossuyt reconstrueert Eerste Wereldoorlog in eigen streek

Gil Bossuyt stelt vanavond zijn boek voor. (Foto PNW)
Redactie KW

Vanavond stelt Gil Bossuyt zijn boek ‘Bevrijdingsoffensief in de Leiestreek: van Ieper tot Gaverbeek’ voor. Daarin brengt hij een allesomvattend overzicht van alle militaire feiten tijdens Wereldoorlog I gebeurden in de streek van Desselgem, Beveren-Leie en Waregem.

We ontmoeten elkaar op de New British Cemetery in Harelbeke. Een klassiek Brits oorlogskerkhof waar iets meer dan 1.000 soldaten rusten. Hier ligt ook de kiem van het boek van Gil Bossuyt, die ook al enkele jaren oorlogsexcursies in de Westhoek organiseert. “Op dit kerkhof ligt een onbekende Ierse soldaat, die vroeger in Beveren-Leie begraven lag”, begint Gil. “Op zijn oude graf stond een bataljon-nummer vermeld en daar stelde ik mij toch vragen bij. Er zijn niet ergveel bataljons door Beveren-Leie getrokken en er bestaan van alle gesneuvelden veldverslagen, dus waarom was er dan geen naam van deze soldaat gekend?”, vroeg hij zich af.

“Ik trek altijd naar de Westhoek om bij te leren over de oorlog”

Ondanks gedegen speurwerk heeft Gil op die vraag nog altijd geen antwoord, maar zijn interesse was wel gewekt. “Ik trek altijd naar de Westhoek om bij te leren over de oorlog. Maar eigenlijk zijn er in onze eigen streek ook veel dingen gebeurd die interessant zijn”, stelt Gil. Hij begon dan maar aan een artikel over Wereldoorlog I voor de heemkundige kring dat geleidelijk aan uitgroeide tot een volledig boek. “Het opzoek- en schrijfwerk heeft in totaal drie jaar geduurd, dus je kan wel stellen dat het project een beetje uit de hand is gelopen”, glimlacht de auteur.

Granaatinslag

Om tot zijn boek te komen, combineerde Gil informatie uit militaire dagboeken, het oorlogsdagboek van de Desselgemse pastoor Coussement en andere internetbronnen. Ook een getuigenis van een 101-jarige die de oorlog bewust meemaakte, komt aan bod. “Elisa ‘Jeanneke’ Coorevits was in 1918 amper vier jaar, maar toch kon ze bijvoorbeeld nog helder beschrijven hoe haar gezin slachtoffer werd van een granaatinslag”, vertelt hij. “Elisa was trouwens de enige die dat overleefde: haar twee zussen hadden minder geluk.”

Dat het boek verschijnt op 19 oktober 2018 is overigens ook geen toeval. “Op deze symbolische datum staken de Ierse soldaten van de 36ste divisie de Leie over ter hoogte van Beveren-Leie en Desselgem”, zegt Gil. “Exact 100 jaar geleden dus.” Dat is nog niet alles, want die dag viert Gil ook zijn 45ste verjaardag. “Met dat nog eens erbij, twijfelde ik zeker niet meer om een datum te prikken voor mijn boekvoorstelling.” (PNW)

Het boek kost 30 euro. Te verkrijgen bij Drukkerij Meyhui, Standaard Boekhandel Waregem of Gil zelf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier