Gezondheidstoestand van Maithili (13) uit Assebroek gaat achteruit

Redactie KW

Op 26 april gaan haar ouders opnieuw naar specialisten in Mexico om te kijken hoe haar toestand verder evolueert.

Maithili Vanhille (13) uit Assebroekkan sinds kort niet meer naar school en heeft het steeds moeilijker om te praten en wandelen. Oorzaak is een uitzaaiing van de tumor buiten de hersenstam. “Emotioneel heeft Maithili het heel erg zwaar. Eind deze maand weten we hoe de uitzaaiing evolueert. We kunnen enkel hopen op het beste”, zegt papa Sam.

Verjaardagskaartjes

Donderdag vierde het meisje haar dertiende verjaardag in het gezelschap van haar familie. Dat Maithili nog steeds kan rekenen op heel wat sympathie, bewijzen het oneindig aantal kaartjes die de tiener ontving. “Het waren er meer dan honderd”, zegt papa Sam Vanhille trots.

Ondanks het verjaardaggeluk, wacht het gezin uit Assebroek nog zware tijden. De voorbije weken ging de gezondheidstoestand van Maithili immers fel achteruit. “De hersentumor in de hersenstam is onder controle en toont heel weinig activiteit. Maar bij een vorige controle hebben de dokters een uitzaaiing buiten de hersenstam ontdekt”, zucht Sam. “De nieuwe tumor zit in het deel die haar motoriek regelt. Fysiek is Maithili dan ook een stuk zwakker geworden.”

Dokters in Mexico

De woorden van de bezorgde vader lijken allesbehalve overdreven. Waar de tiener tot enkele maanden geleden nog perfect zelfstandig kon functioneren, is dat vandaag een pak minder geworden. Zelfstandig stappen lukt haar niet meer en ook praten gaat steeds moeilijker. “Ze heeft ook veel meer pijn dan vroeger”, zeggen haar ouders. Voorlopig is het onduidelijk of er iets aan de nieuwe tumor kan gedaan worden.

Het gezin vestigt de meeste hoop op de dokters in Mexico, waar Maithili eerder met succes een experimentele behandeling volgde voor haar zeldzame hersenstamtumor. “Op een scan van 23 maart zagen we dat de groei voorlopig is gestopt. Op 26 april keren we terug naar daar om te kijken hoe haar toestand verder evolueert. We kunnen enkel maar hopen op het beste”, zegt papa Sam. “Als de tumor blijft groeien, zal het alle zenuwen kapot drukken. In het slechtste geval is dat fataal voor onze dochter. We willen er alles aan doen om haar te blijven helpen.”

Geen school

Sinds dit schooljaar ging de jonge tiener vol enthousiasme op de schoolbanken van het LTI in Oedelem zitten. Hoe graag ze er ook was, de lessen volgen kan ze momenteel niet meer. “Maithili wil zelf ook niet meer naar school nu ze voor alles afhankelijk is van anderen. We zijn nu volop bezig met het opstarten van thuisonderwijs”, gaan de ouders verder.

Onze dochter heeft het heel erg zwaar. De voorbije dagen haalde ze veel kracht uit de verjaardagkaartjes die ze thuis ontving. Iedereen in haar omgeving blijft hopen op verbetering.” Wie meer wil weten over de situatie van Maithili, kan terecht op de Facebookpagina ‘Benefiet tvv Maithili’.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier