Gezondheidscentrum in Guatemala is in gebruik dankzij vzw Triangulo uit Pittem

Na de ingebruikname van het nieuwe gezondheidscentrum wil de vzw nu werk maken van het organiseren van hoger midelbaar onderwijs. We zien v.l.n.r. Hendrik Vandromme, Noel Roels, Jean Pierre De Backere, Freddy De Geytere, Gisèle Gardeyn-Debever, Roos Putman en Kris Van Landeghem. © Foto Jan
Redactie KW

Op zondag 23 september organiseert de vzw Triangulo opnieuw een barbecue ten voordele van de projecten van Egemnaar Freddy De Geytere in El Tumbador in Guatemala. De ingebruikname dit jaar van het nieuwe gezondheidscentrum nam een stevige hap uit het budget van de vzw, zodat nieuwe inbreng meer dan welkom is.

In 1974 zei Freddy De Geytere zijn job als leraar aan het VTI van Izegem vaarwel en trok naar Guatemala om zich in El Tumbador te vestigen, een stad van om en bij de 50.000 inwoners. De levensomstandigheden van de koffieboeren uit de regio was erbarmelijk en Freddy wilde daar beterschap in brengen. Zonder geld kon hij uiteraard weinig beginnen, maar gelukkig bleven vrienden hem financieel steunen. In 2004 werd de vzw Triangulo opgericht, met als doel de realisaties in El Tumbador financieel te ondersteunen. Inmiddels werd ook de lokale vzw ABET (Asociacion Belgica El Tumbador) opgericht en sinds dit jaar officieel erkend, die lokaal het werk zal steunen en de projecten zelf in handen zal nemen.

Gezondheidscentrum

“Sinds 2004 is er in Los Reyes, zoals ons centrum heet, al heel wat gerealiseerd“, vertelt Freddy. “We begonnen destijds met een revalidatie- en medisch centrum en een naai-, lagere en middelbare school. Later kwamen daar een kookklas, een werkplaats en een pc-klas bij en werd aan het medisch centrum een tweede fase toegevoegd. Een vaste ploeg doktoren en leraren kwam het centrum vervoegen en in 2013 werd een gebouw voor de sociale en administratieve diensten in gebruik genomen.

“Op dit moment is het zo dat we enkel lager onderwijs en lager middelbaar aanbieden, wat toch al neerkomt op 222 leerlingen”

In 2016 begonnen we met de bouw van een nieuw revalidatiecentrum. Op 3 juni werd dat nieuwe gebouw officieel in gebruik genomen. Het volledige revalidatiecentrum is inmiddels naar het nieuwe gebouw verhuisd. Het spreekt voor zich dat met dit project een grote investering gemoeid was. Gelukkig konden we rekenen op een subsidie van 60.000 euro van de provincie. Triangulo zelf heeft ook nog eens om en bij de 50.000 euro geïnvesteerd, wat er helaas voor zorgt dat de bodem van de kas stilaan in zicht komt.”

Hoger middelbaar

“We hebben al nieuwe plannen”, gaat Jean-Pierre De Backere verder. “Het oude gebouw, waar vroeger het gezondheidscentrum was, gaan we renoveren om er nadien klassen in te richten, zodat we vanaf januari 2020 kunnen starten met hoger middelbaar onderwijs. Op dit moment is het zo dat we enkel lager onderwijs en lager middelbaar aanbieden, wat toch al neerkomt op 222 leerlingen. Wanneer we ook nog met een hoger middelbare afdeling zouden kunnen starten, dan hebben de leerlingen een dusdanig hoog diploma dat ze in de grote steden zouden kunnen gaan werken, wat hun levensstandaard aanzienlijk zou verhogen.”

Barbecue

De vzw organiseert op zondag 23 september van 12 tot 14 uur een barbecue in zaal De Magneet. Volwassenen betalen 20 euro, aperitief inbegrepen, kinderen tot 12 jaar betalen 10 euro. Vanaf 14 uur is er koffietafel met tombola.

Wie niet aanwezig kan zijn, maar toch de vzw financieel wil steunen, kan alle info terugvinden op de website www.triangulovzw.be. Verder ook meer info via info@triangulovzw.be of 03 651 48 84. Giften tot 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier