Gezocht in Brugge: nieuwe stek voor Ecoswinkel

Peter Clerckx: "Als mensen hier iets afgeven, krijgen ze daarvoor x-aantal Ecos, waarmee ze dan weer andere spullen kunnen meenemen." © EV
Redactie KW

De Ecoswinkel verlaat eind oktober de vertrouwde locatie in de Hoefijzerlaan, maar weet voorlopig nog niet precies waarheen. “We hebben een nieuwe ruimte in de Langestraat, maar die is niet groot genoeg voor winkel én stockage”, zegt bezieler Peter Clerckx, die met de ‘Ecos’ een eigen munt ontwikkelde. Die ontvang je in ruil voor afgedankte spullen of een helpende hand.

“Mensen bestempelen me vaak als een dromer”, zegt Peter Clerckx (54), die met zijn Ecoswinkel het concept ‘economie’ op een andere manier benadert. Een van zijn grootste doelstellingen is voedselverlies voorkomen. “Wat voor de één overbodig is, kan de ander heel goed gebruiken.”

Zo haalt Peter bij enkele winkels producten op die hun uiterste gebruiksdatum hebben overschreden, om die een plaats te geven in de Ecoswinkel. “Etenswaren die anders in de vuilnisbak zouden belanden, kunnen nog perfect worden geconsumeerd. Denk maar aan onder meer koffie, honing, suiker, cornflakes, rijst en frisdrank. Die zijn nog heel lang houdbaar zonder verlies van smaak of kwaliteit.”

Deze en tal van andere producten kan je verkrijgen in de Ecoswinkel, in ruil voor Ecos. “Deze eco-sociale gemeenschapsmunt riep ik in het leven om een alternatieve vorm van lokale economie in te richten. Als mensen hier iets afgeven, krijgen ze daarvoor x-aantal Ecos, waarmee ze dan weer andere spullen kunnen meenemen.”

Unieke munt

De Ecos is momenteel de enige gemeenschapsmunt die een subsidievrij bestaan kent. “Ook door het meehelpen met onze doe-acties, kan je Ecos verdienen. Zo organiseerden we eerder al een opruimactie in het Astridpark en willen we ook inzetten op De Peuk Erin, waarmee we de aandacht willen vestigen op het peukvrij houden van ‘t Zand. Sinds het rookverbod in horecazaken worden daar immers gigantisch veel peuken op de grond gegooid. Deze belanden in de riolen en komen zo terecht in de Reien.”

Vrachtfiets

Peter rijdt jaarlijks gemiddeld zo’n 7.000 kilometer met zijn opmerkelijke vrachtfiets, waarmee hij spullen gaat ophalen voor hun tweede leven.

Enkele jaren geleden moest ik beslissen over mijn droom voor een bewustere maatschappij. Ging ik me, buiten de maatschappij, zelfvoorzienend maken op een afgelegen boerderijtje? Of zou ik trachten mensen aan te steken met mijn keuze om met een minimum aan geld niet te mainstream te leven en hopen dat ik daarmee ooit een klein verschil kan maken? Ik ging voor de tweede optie, dus als mensen me nu spontaan een kleine sponsoring toestoppen, me vertellen dat ze hun wagen inruilden voor een fiets of beslisten om niet langer voor twee dagen naar Zuid-Frankrijk te vliegen, dan raakt dat me ontelbare keren meer dan toen ik vroeger mijn loon ontving op het einde van iedere maand.”

De Ecoswinkel moet eind oktober verhuizen naar een andere locatie en Peter is erg opgetogen over de beperkte ruimte die vzw Oranje hiervoor beschikbaar stelde in de Langestraat. Dat pand is echter niet groot genoeg om een winkel én stockageruimte in onder te brengen. Peter zoekt dan ook een extra locatie. “Dit kan een mogelijke opportuniteit zijn voor eigenaars van leegstaande panden of loodsen in of rond Brugge”, besluit Peter. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier