Gezinsbond Rekkem fietst de zomer tegemoet

Bijna 30 fietsers sloten aan bij het eerste van een hele resem gezellige tochtjes van de Gezinsbond. (Foto WO)
Redactie KW

De zomervakantie is begonnen en dus trekt Gezinsbond Rekkem er weer wekelijks op uit met de fiets. Tijdens de maanden juli en augustus kunnen fietslustigen op een rustig tempo de streek verkennen en nieuwe wegjes ontdekken.

Gezinsbond Rekkem verenigt een 300-tal gezinnen en telt een 20-tal bestuursleden. In afwachting van haar tweedehandsbeurs in zaal Barthel op 15 september organiseert de bond deze zomer acht fietstochten voor jong en oud.

Pierre Cauliez (47), verantwoordelijk voor de ledenadministratie en voor de website, startte als echte fietsliefhebber 14 jaar geleden met dit initiatief. “Tijdens de zomervakantie gaan we elke woensdagavond fietsen, behalve op de feestdag van 15 augustus. We vertrekken telkens om 19.15 uur aan het Dorpshuis voor een tocht van gemiddeld 13,5 km, omstreeks 20.30 uur zijn we terug. Er zijn ook twee extra-kindvriendelijke edities: op 11 juli en op 22 augustus. Dan is er een korte fietstocht voor kleine kinderen met een stop aan een speelpleintje en een lekkere verrassing.”

Fietskarren

Het fietsinitiatief van de Gezinsbond is heel laagdrempelig: de fietsers hoeven geen lid te zijn van de bond, vooraf inschrijven is niet nodig en de deelname is gratis. Dankzij de sportdienst is iedere deelnemer ook verzekerd.

“Er wordt niet intensief gefietst, we kiezen bewust voor een rustige gezinsfietstocht voor jong en oud. Bovendien is het een ideale gelegenheid om nieuwe weggetjes in eigen streek te ontdekken en om nieuwe mensen te leren kennen. We mijden zoveel mogelijk de drukte en rijden over goed toegankelijke landelijke wegen. Elektrische fietsen en fietskarren zijn zeker welkom”, aldus Pierre.

“Onderweg stoppen we even om op adem te komen en om een slokje te nemen van onze drinkbus. Traditiegetrouw trakteren we iedereen na de laatste fietstrip op 29 augustus in het Dorpshuis.”

Mecanicien

Pierre raadt iedereen aan om vooraf toch even de fiets na te kijken. “Met goed opgepompte banden en goedwerkende remmen kom je al een heel eind ver. Onze fietsende mecanicien kan een lekke band of kleine fietsprobleempjes onderweg verhelpen en onze wegkapiteins zorgen ervoor dat we probleemloos in groep de kruispunten kunnen overfietsen.”

Vorig jaar waren er gemiddeld 31 fietsers per trip, met als uitschieters 44 sportievelingen bij uitstekend fietsweer en negen dapperen bij slecht weer. Samen fietsten de deelnemers toen 4734 km bij elkaar, gespreid over negen fietstochten.

“Onze fietstochten beperken zich niet enkel tot Rekkem. Zo fietsten we vorig jaar naar Wevelgem, Marke en Bissegem, naar Menenwald en naar Frankrijk. Dit jaar zullen we alvast de nieuwe fietspaden nabij LAR Zuid verkennen. We kunnen nu alleen nog hopen op goed fietsweer”, besluit Pierre. (Carlos Berghman)

Info: www.gezinsbond-rekkem.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier