Gezinnen in armoede smullen van koekebrood dankzij Meense vzw

Enkele vrijwilligers van Grenslicht stelden hun werking voor. We zien vooraan Ann Caele, Martine Sioen, Liliane Demasure en Michel Willemyn. Achteraan staan Brigitte Hespeel, Luk Dujardin, Frederick Van Maele en Gwendoline D'Hondt. © WO
Redactie KW

Voor ieder gezin een groot koekebrood. Met dit eenvoudig maar erg gewaardeerd gebaar bezorgen de vrijwilligers van Welzijnsschakel Grenslicht Menen 150 arme gezinnen toch een feestelijk paasontbijt.

Door Carlos Berghman

Welzijnsschakel Grenslicht Menen is een organisatie waar mensen over de grenzen van armoede heen activiteiten organiseren. Lekenzuster Joske Aerts richtte de Menense Welzijnsschakel op in 1994.

“Al 25 jaar zetten we ons in om mensen in armoede uit eigen stad te ondersteunen”, vertelt voorzitter Martine Sioen. “We zijn niet alleen de oudste, maar ook de grootste welzijnsschakel van Vlaanderen. Al is die laatste vaststelling niet echt iets om trots op te zijn. Ze bewijst alleen maar dat hier heel wat mensen in armoede leven. Met 18 vrijwilligers helpen we meer dan 150 gezinnen in hun dagelijkse strijd tegen armoede. Onder onze vrijwilligers bevinden zich ook mensen die zelf in armoede leven.”

Samen koken

Grenslicht organiseert allerlei activiteiten zoals kooklessen, knutselen, informatieavonden, culturele uitstapjes, petanque, bowling en wandelingen. “Vooral de kooklessen zijn heel populair. We maken gerechten klaar en eten die samen op. Er wordt altijd met heel veel smaak gegeten”, glimlacht Martine. “Ook de tweejaarlijkse gezinsuitstap kent veel bijval. Twee jaar terug legden we twee autobussen in naar Pairi Daiza, dit jaar bezoeken we Plopsaland”, klinkt het.

Onze grootste troef is het persoonlijk contact dat we onderhouden met de gezinnen. Onze vrijwilligers gaan op huisbezoek bij mensen die vaak door armoede in een sociaal isolement geraakt zijn, en geven hen dat laatste kleine duwtje om eens buiten te komen”, getuigt Martine.

165 paasbroden

Traditiegetrouw bezorgt de Welzijnsschakel elke Pasen en Kerstmis voedselgeschenken aan ieder gezin. “Met Kerstmis is dat een voedselgeschenk dat basisproducten zoals koffie en kaas bevat. We werken daarvoor zoveel mogelijk samen met onze lokale zelfstandigen”, aldus Martine.

Met de paasdagen brengen de vrijwilligers de gezinnen geen paaseitjes, maar wel een ‘paasbrood’. Zo kunnen zij ook genieten van een feestelijk paasontbijt. “Dat ‘paasbrood’ is een groot koekebrood van 800 gram, mooi verpakt in een folie met lintje. Grote gezinnen krijgen twee broden. Ditmaal hebben we 165 broden besteld voor 150 gezinnen. Bakkerij Decroos bakt de broden op donderdag en op Goede Vrijdag delen we ze rond. De koekebroden zijn enorm welkom bij de gezinnen. Al lang op voorhand wordt er naar uitgekeken en worden onze vrijwilligers erover aangesproken.”

Welzijnsschakel Grenslicht betaalt alle broden. Gelukkig kan de organisatie rekenen op een mooie korting bij de bakker. “Onze welzijnsschakel werkt nauw samen met het OCMW en organisaties zoals Teledienst, het Hoekhuis en Gandalf. Maar we kunnen alleen maar overleven dankzij giften. Je kan ons steunen door een gift te storten op het rekeningnummer BE86 8939 4407 0450 van het ‘Vlaams Netwerk van Verenigingen waar armen het woord nemen‘, met de vermelding ‘projectnummer Vlaams Netwerk: 704′”, besluit de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier