Gevelscans in Lo-Reninge om energie te besparen

Dit autootje reed maandagavond rond in Lo-Reninge om gevelscans te maken. © KVCL
Redactie KW

In verschillende straten in Lo-Reninge werden maandagavond gevelscans genomen. De bedoeling is om het eventuele energieverlies in woningen in kaart te brengen.

Sommige inwoners van Lo-Reninge zullen maandagavond misschien vreemd hebben opgekeken toen een kleine auto met daarop een camera traag voorbijreed. Het was niet het autootje van Google om foto’s te nemen voor Google Streetview. De wagen maakte namelijk met een camera thermografische gevelscans van de woningen in de straat. Op basis van die scans zullen de inwoners kunnen zien of hun gevel goed geïsoleerd is. “Voor deze scan konden we wel niet de hele gemeente doorkruisen”, zegt schepen van Milieu Johan Matthys. “Er werd vooraf een selectie gemaakt op basis van enkele criteria, zoals de ouderdom van de woningen en het al dan niet aanwezig zijn van isolatie. Zo toerde de auto rond in de Albert Dondeynestraat, Alfons Van Heelaan, Schaerdeke, Willem Van Loolaan, een deel van de Burgweg, Kasteelstraat, Vaartstraat, Middelstraat, Sint-Maarten, Zuidschotestraat en deeltje van de Woestenstraat. De inwoners van deze straten worden binnenkort persoonlijk verwittigd om samen het resultaat van de gevelscan te bespreken. Later volgen nog enkele huisscans bij een beperkt aantal inwoners.”

De beelden die de inwoners van de gescande straten binnenkort te zien zullen krijgen.
De beelden die de inwoners van de gescande straten binnenkort te zien zullen krijgen.© GF

Begin 2017 vloog al een vliegtuig over het grondgebied van Lo-Reninge om een thermofoto van alle daken te maken. In het najaar konden de mensen langskomen om te zien of hun dak al dan niet goed geïsoleerd is. “Zo’n 123 geïnteresseerden kwamen hiervoor langs”, zegt milieuambtenaar Lien Vlamynck. “Het maken van de scans kadert in het project See2Do. De bedoeling is om via thermografische opnames, straat- en woningscans en luchtfoto’s energieverlies zichtbaar te maken om op die manier de mensen te overtuigen om goed te isoleren. Dit project kadert ook perfect in de doelstellingen die werden opgenomen in het kader van het Burgemeestersconvenant om tegen 2020 in totaal 20 procent minder CO2-uitstoot te produceren in Lo-Reninge.”

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier