Gevaar voor katten in buurt van De Wervel

Kevin Kerrinckx met zoontjes Robbe en Jarne bij poes Gizmo. © EDB
Redactie KW

Al sinds november zijn er in de buurt van oc De Wervel in Bellegem verschillende katten verdwenen, werden ze ziek of zijn ze dood.

Al drie of vier generaties ver leefden er zwerfkatten in de buurt van oc De Wervel. Ze kwamen eten bij Kevin Kerrinckx (36) en zijn buren in de Processiestraat in Bellegem. “Plots waren er zes van de zeven katten verdwenen. We vonden dit raar, maar dachten dat ze opgehaald waren door het asiel”, begint Kevin zijn verhaal.

Twee weken later – op 28 november – is onze 11-jarige kater Gizmo door zijn poten gezakt. Hij begon over te geven en we zijn onmiddellijk naar de dierenarts geweest. Daar kregen we te horen dat hij ziek was door vergiftiging. Aangezien onze kat twee jaar op een appartement woonde, gaat ze nooit ver weg. Zo weten we dat het gif van in de buurt moet komen. Gelukkig waren we er onmiddellijk bij en heeft onze kater het op het nippertje gehaald.”

Niet veel later legde Kevin de link met de verdwenen zwerfkatten en nam hij contact op met het asiel. “Daar kon men ons met zekerheid zeggen dat zij de laatste tijd geen katten hadden opgehaald in Bellegem.”

Kevin waarschuwde daarop onmiddellijk de buurt door een bericht op Facebook te plaatsen, briefjes te bussen en aan te bellen. “Er moet een kattendoder in de buurt van oc De Wervel wonen!” Na het bussen van de briefjes kreeg Kevin te horen dat nog enkele katten op hetzelfde moment ziek werden en eentje werd ook dood teruggevonden. “Dit gaat allemaal over katten in een straal van 100 meter rond het ontmoetingscentrum.”

Ook diervriendelijke oplossingen

Kevin en zijn echtgenote Leen Breuls namen voor de zekerheid het enige zwerfkatje dat nog overleefde in huis. “Dat katje dat we ondertussen Spooky noemden werd deze zomer geboren en was het kleinste van de zwerfkatjes. Het kwam altijd als laatste aan de beurt om te eten. Dat zal Spooky’s geluk geweest zijn. De andere katten zullen al het vergif binnen gehad hebben.”

Kevin verwittigde ondertussen al de politie en hoopt op wat medewerking van de wijkagent. Hij hoopt ook dat de dader – eventueel anoniem – meldt welk gif hij gebruikte en dat hij ophoudt met vergiftigen. “Er bestaan ook diervriendelijke oplossingen om katten uit je buurt te houden. Zo zijn er korreltjes die katten niet graag ruiken en die niet giftig zijn om op je gras te strooien. We kunnen onze dieren toch niet voor eeuwig binnen houden!” (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier