Geslaagde reddingsoefening aan de kust in Middelkerke

10/07/18 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:57

Bij een grootscheepse reddingsoefening aan de kust zijn de diensten ter land, ter zee en in de lucht dinsdagochtend uitgerukt om twee vermisten op te sporen. Met de oefening wilden de betrokken reddingsdiensten hun samenwerking testen. Alles verliep vlot, alleen de radiocommunicatie kon nog iets beter en duidelijker. Dat meldt Saskia Vanhove van de dienst Noodplanning van de West-Vlaamse gouverneur.

Geslaagde reddingsoefening aan de kust in Middelkerke

Met de oefening wilden de betrokken reddingsdiensten hun samenwerking testen. © a-KW

Het scenario van de oefening was een botsing op zee tussen enkele surfers en een jetski. In paniek zou een van de surfers de duinen inrennen. Hij zou gezocht worden door de brandweer en de politie. De passagier van de jetski zou volgens het scenario in het water belanden en door de SAR-helikopter en reddingsboten gelokaliseerd moeten worden.

De oefening vond dinsdagochtend plaats op het strand van Middelkerke. "We zijn erg tevreden met het resultaat van de oefening", zei Vanhove. "De zoekpatronen waren perfect op elkaar afgestemd, het was zeer duidelijk wie waar zoekt, zowel te land als ter zee en in de lucht." De vermiste op zee werd bijna onmiddellijk door de Brandaris-reddingsboot gevonden. "Naar de vermiste in de duinen hebben politie en brandweer wat langer moeten zoeken, maar die zat dan ook erg goed verstopt".

Knelpunten aan het licht brengen

Met de oefening wilde de dienst Noodplanning van de gouverneur van West-Vlaanderen niet alleen de afsprakenregeling tussen de diensten testen. De waarnemers die de oefening observeerden, moesten ook controleren hoe vlot de alarmering van de diensten en de onderlinge communicatie verliepen en hoe snel een commandopost operaties kon worden uitgebouwd.

Jaarlijks organiseert de gouverneur van West-Vlaanderen een aantal reddingsoefeningen. Deze simulaties helpen om knelpunten aan het licht te brengen en dienen ook als training voor de verschillende betrokken diensten. Tijdens de drukke zomermaanden worden zij regelmatig ingeschakeld om vermiste kinderen of drenkelingen op te sporen, en dan kan het van levensbelang zijn om de gemaakte afspraken te volgen.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!