Gerestaureerde pastorie van Kanegem zet de hele zomer de deuren open

Stijn Verhalle, zijn echtgenote Tine Vandamme en de zonen Lowie en Cyriel openen Pastorie Caeneghem officieel tijdens het kermisweekend in Kanegem. © Foto LDW
Redactie KW

De oude pastorie van Kanegem krijgt een nieuw leven. De afgelopen jaren heeft de familie Verhalle het oude gebouw nieuw leven ingeblazen met plaats voor logement, maar ook voor kleine en grotere events. “We behielden het karakter van de oude pastorie, maar voegden gezelligheid en familiale sfeer toe.” Het gebouw gaat vanaf nu door het leven als Pastorie Caeneghem.

Het verhaal van de pastorie en de familie Verhalle begon in 2014. “Toen kwam het gebouw openbaar te koop te staan”, vertelt Stijn Verhalle. De familie woonde op dat moment in Ruiselede en had net een huisje gekocht in Kanegem. “Eigenlijk was het de bedoeling om dat huis te verbouwen tot een bureau voor mijn zaak”, legt Stijn, die tuinarchitect is van beroep, uit. “We zouden dan gewoon in Ruiselede blijven wonen. Maar toen we de pastorie kwamen bekijken, waren we meteen gecharmeerd. Natuurlijk was de beslissing om de pastorie ook te kopen er eentje met grote gevolgen.Het zou betekenen dat we zowel ons huis in Ruiselede als het bureau in Kanegem moesten verkopen, om dan helemaal voor de pastorie te gaan. Alles of niets dus.”

Enig bod

De familie besloot om naar de openbare verkoop te gaan en af te wachten. “Kijklustigen waren er genoeg, bijna het hele dorp moet er geweest zijn, maar er werd niet geboden. We hebben dus het openingsbod uitgebracht en het gebouw was van ons. We blijven het nog steeds vreemd vinden dat niemand anders geïnteresseerd was. Misschien werd iedereen wat afgeschrikt door de staat van de pastorie.”

“We vinden het nog steeds vreemd dat niemand anders geïnteresseerd was”

Stijn en zijn echtgenote Tine Vandamme haalden er voor de renovatie van het gebouw meteen een architect bij. “Die had ons op voorhand al verteld dat de basis van het gebouw goed zat. We hebben die dus behouden, maar de rest er allemaal uitgehaald en de trein was vertrokken.”

Historisch pand

Onmiddellijk wisten Stijn en Tine dat ze ook op commercieel vlak iets met de pastorie zouden gaan doen. “Het is te groot om enkel privé te houden en we vinden het erg leuk om volk te ontvangen en dingen te organiseren. Een jaar lang hebben we met architect Dries Bonamie gewerkt aan de plannen om beneden een zaal met bar in te richten, op de eerste verdieping een bureau en kamers te installeren en op de tweede verdieping een wooneenheid te creëren. Onze insteek was steeds: hoe ga je correct om met een historisch karakterpand?”

Intussen groeien er weer rozen langs de voordeur van de pastorie van Kanegem, maar dat is lange tijd anders geweest. Op deze foto's uit de oude doos zie je de pastorie, vermoedelijk omstreeks de jaren 1920. Met dank aan Stijn Claeys en De Roede van Tielt.
Intussen groeien er weer rozen langs de voordeur van de pastorie van Kanegem, maar dat is lange tijd anders geweest. Op deze foto’s uit de oude doos zie je de pastorie, vermoedelijk omstreeks de jaren 1920. Met dank aan Stijn Claeys en De Roede van Tielt.

Het gebouw heeft er inderdaad een lange en bewogen geschiedenis opzitten. “De pastorie werd gebouwd door eerwaarde Gustaaf De Maître in zijn huidige vorm, maar de fundamenten dateren van de jaren 1600“, weet Stijn. “Eerwaarde De Maître wilde graag een wedloop aangaan met Mechelen en bouwde een grootse pastorie, een parochiezaal en een kathedraal. Het geld raakte echter op en op een dag vonden ze hem terug in de vijver van de pastorie. Hij had zichzelf verdronken.”

Tuin was een echt oerwoud

Het gebouw bleef in handen van de Kanegemse priesters tot in 2004 de laatste inwoner, eerwaarde heer Jozef Lambrecht, uit de woning wegtrok. “Daarna raakte het gebouw in verval en werd het sporadisch nog gebruikt door verenigingen. Toen wij het kochten, stond het dus al heel wat jaren leeg. De tuin was een echt oerwoud geworden.”

“Het is een modern gebouw geworden, maar toch karaktervol en warm”

Stijn en Tine bouwden de pastorie intussen vrij drastisch om. “Dak, ramen, vloer, nutsvoorzieningen: alles is vernieuwd. Een paar plafonds hebben we wel behouden en we hebben ook dingen gerecupereerd en gerecycleerd. Het is een modern gebouw geworden, maar toch karaktervol en warm.”

Gastenkamers en een zwemvijver

De bedoeling is nu om het te verhuren voor events. Dat gebeurt op dit moment trouwens al. “In de laatste fase zijn er vier gastenkamers bijgekomen. Het is uiteraard niet de bedoeling om kamers te verhuren als er evenementen zijn en evenementen te organiseren als er kamers verhuurd zijn, tenzij beide met elkaar te maken hebben. We willen toch rust voorzien voor onze gasten. Wij wonen intussen zelf in een loft op de tweede verdieping, dus we zijn in de buurt om ondersteuning te bieden, mocht dat nodig zijn.”

De pastorie, vermoedelijk omstreeks de jaren 1920. Met dank aan Stijn Claeys en De Roede van Tielt.
De pastorie, vermoedelijk omstreeks de jaren 1920. Met dank aan Stijn Claeys en De Roede van Tielt.

De twee zonen van Stijn en Tine verhuisden uiteraard mee van Ruiselede naar Kanegem. “Cyriel was nog jong genoeg om er geen problemen van te maken, onze oudste zoon Lowie moest wel even wennen aan het idee. Maar intussen is alles op z’n plooi gevallen. Het helpt wellicht wel dat ze nu een grote tuin mét zwemvijver hebben.”

“Van 11 juli tot 15 augustus zorgen we in onze tuin voor een tijdelijke petanquebaan, kinderanimatie en een terras”

De familie Verhalle doopte de pastorie om tot Pastorie Caeneghem. “We kozen voor een van de oude schrijfwijzen van Kanegem. Tijdens het kermisweekend wordt het gebouw officieel geopend. Intussen kunnen de mensen ook komen kennismaken. Zowel op zaterdag als zondag zetten we de deuren van 10 tot 18 uur open.”

Summer of C

Ook deze zomer heeft de pastorie iets bijzonders in petto. “Van 11 juli tot 15 augustus zorgen we in onze tuin voor een tijdelijke petanquebaan, een speelbeest om op te springen voor de kinderen en een terras. Bij goed weer kan je natuurlijk ook zwemmen in onze zwemvijver. We bieden zomerse dranken en hapjes aan. Onder de noemer ‘Summer of C’ willen we zo iedereen vertrouwd maken met Pastorie Caeneghem. Je kan dan telkens van in de namiddag tot middernacht bij ons terecht voor een fijne zomer.”

www.pastoriecaeneghem.be

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier