Gepensioneerde arts uit Roeselare pakt uit met tweede kinderboek

Louis Rutgeerts schreef zijn tweede kinderboekje, we zien hem samen met zijn vrouw Beatrice Dalle. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Na zijn eerste schrijfsel ‘De avonturen van Rintantoeloeke’ uit 2017 heeft gastro-enteroloog op rust Louis Rutgeerts (77) een drie verhalen tellend vervolg klaar. Onder invloed van Louis’ kleindochter heeft hij zelfs een leuk vriendinnetje voor zijn hoofdpersonage gecreëerd.

“Vertellen heb ik altijd al gedaan”, begint Louis, een geboren Brusselaar, die nu al meer dan veertig jaar in West-Vlaanderen woont, waarvan 35 jaar in onze Rodenbachstad. “Dat zat een beetje in onze familie. Mijn vader en oom hadden het steeds over Rintantoeloeke. Een guitig kereltje dat spannende avonturen beleefde. Ik heb echt geen idee waar zijn naam vandaan komt.” Toen hij op reis ging met vrienden, vertelde deze gepensioneerde arts ook verhaaltjes aan de kinderen van zijn reisgenoten. “Het eerste boek bevat flarden van oude verhalen die ik wat opfriste en er wat nieuwe dingen bij fantaseerde. De reacties van mijn kleinkinderen die het lazen, motiveerden me om er nog eentje aan te breien. Ik vind het tweede eigenlijk nog beter dan het eerste. Julie, één van mijn jongste kleinkinderen, vroeg zich af waarom er eigenlijk geen meisje in meespeelde. Na wat brainstormen was ‘Florientje’ geboren”, lacht Louis. “Eens je begint te schrijven, gaat het steeds vlotter. Ik verzin de verhalen en mijn vrouw, zet het taalkundig helemaal op punt. We hebben de beide boeken dus eigenlijk samen geschreven”, geeft Louis toe. Hij en Beatrice Dalle zijn dit jaar trouwens 50 jaar getrouwd en samen hebben ze vier kinderen en elf kleinkinderen. “Het schrijven ervan was geen opgave. Ik deed het puur voor mijn plezier. Als ik even vast zat, liet ik het enkele weken liggen en schreef terug verder.” Die manier van werken is volgens Louis ontspanning ten top. “Dat vertellende zit in mijn natuur. Ik gaf jammer genoeg slechts een paar jaar les aan de verpleegsterschool. Dat deed ik ontzettend graag. Ook tijdens mijn loopbaan was het telkens genieten geblazen, als ik voor een publiek mocht spreken.”

Tejo-huis

“Tijdens mijn 35-jarige carrière ben ik als arts vaak geconfronteerd geweest met psychische problemen. Als ze bij mij in de praktijk kwamen, omdat ze last hadden van hun maag of darmen, had dit soms een dieperliggende oorzaak. Als het mentaal niet goed zit, krijg je vaak fysieke klachten. Daarom vond ik het belangrijk dat de opbrengst van mijn boeken naar een dergelijk goed doel ging. Het Roeselaarse Tejo-huis in de Nijverheidstraat helpt kinderen en jongeren tussen de 10 en 20 jaar met acute psychische problemen. Ik ben al 35 jaar lid van Lions Club Roeselare. Via deze vereniging hoop ik ook boeken te verkopen om Tejo op die manier een hart onder de riem te steken.”

Voor een publiek mogen spreken, dat is puur genieten voor mij

Sinds Louis met pensioen is, ging er een nieuwe wereld voor hem open. “Je hebt veel meer tijd voor je familie. Mijn kleinkinderen doen mij telkens weer vol bewondering staan. Dat deze boeken er gekomen zijn, is eigenlijk vooral hun verdienste.”

Koorzanger

Louis is sinds vier jaar lid van Gaudeamus Igitur, het mannenkoor van Joost Vanbrussel. “Ik heb als student tien jaar bij een Brussels knapenkoor gezongen. We mochten zelfs eens optreden voor de paus in Rome. Zingen zorgt voor extra vitaminen”, vindt deze tenor. “Naast het zingen, ben ik ook een enorme boekenwurm. Ik ben vaak in ARhus te vinden en lees minstens één boek per week. Een favoriete genre heb ik niet. Momenteel ben ik bezig met Kader Abdolah maar ook de Knack neem ik elke week grondig door. Daarnaast kunnen geneeskundige werken over genetica mij echt wel bekoren”, aldus een belezen auteur. De illustraties in ‘Rintantoeloeke en Florientje’ zijn net als in het eerste boek van de hand van de Nederlandse Marieke Thomassen. Dit werk kost 22,99 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel of via boekscout. nl. Ook het eerste deel ‘De avonturen van Rintantoeloeke’ blijft nog steeds te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier