Gent-Wevelgem pakt uit met Omloop van de Slagvelden

© Foto Belga
Redactie KW

Donderdagavond werd de 81ste editie van Gent-Wevelgem voorgested in bijzijn van special guests Willy Vekemans en Francesco Moser. Het parcours van de World Tour-koers blijft nagenoeg hetzelfde. Wel pakt de organisatie uit met een herdenking aan de Omloop van de slagvelden, de “gruwelijkste fietstocht ooit”.

Deze koers werd in 1919 voor het eerst gereden, net na de Eerste Wereldoorlog gehouden als hommage aan de gesneuvelde soldaten uit België, Frankrijk en Luxemburg. In het eerste voorjaar na de ‘Groote Oorlog’ stonden 87 renners aan de start en in totaal bereikten slechts 21 renners na meer dan 2000 kilometer de aankomst. Onze landgenoot Charles Deruyter won de eerste en enige editie.

De organisatie van Gent-Wevelgem wil de helletocht een nieuw leven tussen 19 en 30 augustus. De Omloop van de Slagvelden wordt een herdenkings- en belevingsrit over 2.098 kilometer met start en aankomst in Oosteeklo. In totaal zullen 187 renners met verschillende nationaliteiten starten.

Gent-Wevelgem voor elite

Maar er was uiteraard ook het parcours WorldTour-klassieker zelf. Dat blijft in 2019 nagenoeg hetzelfde

Alles wordt iets veiliger“, vertelt parcoursverantwoordelijke Hans De Clercq. “We hebben geluisterd naar de renners. In het stukje Noord-Frankrijk dat we aandoen werd rond Bailleul een lus gemaakt en schrappen we de Ravelsberg. Zo kunnen we een aantal smalle straten vervangen door bredere wegen. Daarnaast is er in de buurt van Middelkerke een passage van driehonderd meter geschrapt waar vorig jaar een valpartij was. Het gaat om kleine wijzigingen die niets aan de essentie van het parcours veranderen. De dubbele beklimming van de Kemmelberg met daartussen de Plugstreets (onverharde stroken, red) zullen in volle finale nog steeds het zwaartepunt vormen.

Zeven wedstrijden op één dag

Gent-Wevelgem in Flanders Fields blijft ook het unieke concept van zeven wedstrijden op één dag behouden: naast de klassieker voor elite heren, die start in Deinze, mogen op dezelfde dag ook de heren en dames nieuwelingen, heren en dames junioren, beloften (Kattekoers) en dames elite aan de slag in West-Vlaanderen.

(TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier