Gemeentelijke groendienst in Zonnebeke krijgt hulp van zwerfvuilbusters

Samen met de gemeentelijke diensten konden de jonge zwerfvuilbusters vele kilo's zwerfvuil ophalen. (foto ZB)
Redactie KW

De gemeente Zonnebeke stuurt al een tiental jaar tijdens de paasvakantie een ploeg op pad om de straten van Zonnebeke afvalvrij te maken. Ze krijgen daarbij de hulp van jobstudenten.

Dit jaar trokken Lander Bruneel, Maxime Degraeve, Warre Lapere, Ruben Delameilleure – tijdens de eerste week -, en Yentl Hoornaert, Sarah Decroix, Lisa Viaene en Ruben Vandoorne – tijdens de tweede week van de paasvakantie – mee op pad met het personeel van de groendienst. “Niettegenstaande de vele Mooimakers (het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, red.) en de vele campagnes tegen zwerfvuil blijft deze opruimactie nodig, merken we aan de resultaten. In de voorbije jaren zien we wel enige verbetering, maar toch moeten we de bevolking blijven sensibiliseren. Positief is alvast dat jonge mensen zich engageren en zo de boodschap mee helpen uitdragen”, stelt schepen van milieu Sabine Vanderhaeghen (#Team8980).

Project Mooimakers

Dat er actie nodig blijft, blijkt uit het vele afval dat in twee weken werd bijeengeraapt. Het gaat om 450 afvalzakken en 30 autobanden, samen meer dan 3 ton. “Hoewel dat nog enorm veel is, blijkt er toch een kentering te komen”, zegt Jurgen Bruneel, diensthoofd van de groendienst. “Er is immers een periode geweest dat we 700 zakken afval en meer autobanden ophaalden. Ondanks de duidelijke daling blijft het toch veel. Na al die jaren zou je denken dat iedereen toch wat milieubewuster is geworden, maar dat is niet zo. Wel zien we een duidelijk onderscheid tussen de straten waar Mooimakers aan het werk zijn en waar niet.”

Na al die jaren zou je denken dat iedereen toch wat milieubewuster is geworden – Jurgen Bruneel (diensthoofd groendienst)

“Het project Mooimakers mogen we zeker als een succes beschouwen want een 300-tal mensen hebben zich reeds gemeld op de dienst milieu en ze verrichten heel mooi werk. Al lijkt het soms hopeloos, toch werken ze moedig door. De vuilste straten zijn de Wervikstraat, de Kortekeer en de Oude Kortrijkstraat. Dit is al enkele jaren zo. Eigenlijk is dat niet verwonderlijk want het zijn de straten waar veel vrachtwagens staan.”

Dit jaar werden alle straten aangepakt door de busters en de groendienst. “Het waren werkdagen van 8 tot 16.30 uur en we hebben ettelijke kilometers gestapt”, zegt Ruben Delameilleure, “maar dat was niet erg, het is sportief en het was mooi weer.”

Ook Sarah Decroix en Lisa Viaene vonden het best leuk: “Er was een grote collegialiteit met de mensen van de groendienst. Vies was het zeker niet, want we hadden handschoenen aan en we hadden ook een grijper. We deden zowel grachten als kerkhoven en speelpleinen aan. Het meest merkwaardige wat we vonden was een weegschaal. Onbegrijpelijk dat mensen dit wegwerpen.”

Statiegeld

Blikjes en plastic flessen vormden volgens de zwerfvuilbusters het grootste aandeel in het zwerfvuil. “Op een bepaalde dag vulden we zelfs 1 zak per km. Het record was 34 zakken in één dag. Ik was er vorig jaar ook bij en ik heb de indruk dat er niet veel veranderd is”, stelt Ruben. “Men praat er vaak over, maar ik denk dat indien er maatregelen zouden genomen worden met statiegeld, het aantal flesjes en blikjes op straat zeker zou verminderen”, zijn Sarah en Lisa overtuigd.

Jongeren milieubewuster

“Door zwerfbuster te zijn, zijn we er zeker van overtuigd dat er blijvend aandacht moet besteed worden aan het milieu. De mensen moeten overtuigd worden dat het heel belangrijk is, want sommigen zijn dit nog altijd niet. We willen benadrukken dat het niet altijd de jeugd is die met de vinger moet worden gewezen. Jongeren zijn, zo denken we, zelfs milieubewuster. Wij zijn alvast overtuigd en zullen geen zwerfvuil meer op straat gooien. Hopelijk wordt ons voorbeeld gevolgd.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier