Gemeentediensten draaien overuren voor Saint-Vélo:”Zolang het maar niet waait”

Voor onder meer Thierry, Marc, Geert en Ruben zijn het drukke dagen. © SLW
Stefaan Lernout

Wevelgem leeft toe naar de wielerhoogdag Gent-Wevelgem zoals een kind uitkijkt naar Sinterklaas. Het is aftellen en de bedrijvigheid wijst erop dat het feest niet meer veraf is. Voor Dirk Himpe die zijn laatste koers voorbereid en het team straffe medewerkers zijn het drukke tijden.

De dagen voor Saint-Vélo neemt de drukte – en tegelijk ook de spanning – toe in het centrum van Wevelgem. Dat is in eerste instantie zo voor de gemeentediensten die de hele week in de weer zijn met dranghekken, zandzakjes, signalisatieborden, werfafsluitingen en vlaggenmasten.

Dominoblokjes

De hele organisatie ligt in de sterke handen van de diensten Signalisatie en Feestelijkheden. Dirk Himpe (62) zorgt al tientallen jaren dat alle materiaal tijdig op de goede plaats wordt afgeleverd. Op Gent-Wevelgem, maar ook op andere privé- of gemeentelijke evenementen. Wie een nadar of een vlag wenst, passeert langs hem. De Gent-Wevelgem van zondag is zijn laatste grote evenement voor hij met pensioen vertrekt op 1 mei. “Ik hoop op mooi weer. Ik heb vooral schrik van rukwinden die omheiningen omverblazen, want zo zijn we ooit nog in het nieuws gekomen“, herinnert hij zich. “Net toen de live-uitzending begonnen was, blies een windstoot een rij afsluitingen omver, als waren het dominoblokjes.”

Dirk Himpe, straks met pensioen, heeft de berg werk zien toenemen.
Dirk Himpe, straks met pensioen, heeft de berg werk zien toenemen.© SLW

De tijd dat we zelf de finishlijn schilderen is voorbij – Dirk Himpe

“In 1979 was ik er al bij. De dienst Feestelijkheden, dat was toen een kleine vrachtwagen en twee personen. ‘s Morgens op de dag van de wedstrijd plaatsten we enkele hekken en een aantal vlaggenmasten. Dat was het zowat. Oh ja, we moesten ook het spandoek ‘aankomst’ bevestigen en de finishlijn schilderen. Dat gebeurde een paar dagen vooraf, zo waren we op een bepaald jaar net klaar met schilderen toen de renners van de driedaagse van De Panne erover denderden!”

Jean Van de Pesscherie

Er is inderdaad veel veranderd. Nu duren de voorbereidingen zowat een hele week, zondag zijn 25 medewerkers de hele dag in de weer. Veiligheid boven alles, dat bezorgt de gemeentediensten tonnen werk. Er komen hekken tot een kilometer voor de aankomst. De wedstrijden in de voormiddag, de feesttenten, de aankomststrook,…: alles dient afgebakend te worden. “Persoonlijk vind ik het schitterend dat de Paris-Roubaixvrienden onze reus Jean Van de Pesscherie weer vanonder het stof gehaald hebben”, zegt Dirk. “Die krijgt jaarlijks zijn gloriemoment op Gent-Wevelgem en op Paris-Roubaix. Wie mij kent, weet dat de Wevelgemse reuzen mij nauw aan het hart liggen.”

Op dagen zoals Gent-Wevelgem is het magazijn zo goed als leeg. “Dat is trouwens het geval tot eind juni”, weet Dirk. “Er worden veel koersen georganiseerd in Wevelgem. En gefeest! Wevelgem is een feestgemeente. We halen het materiaal op na het weekend op en transporteren het meteen naar de volgende halte. De meeste tafels zien in die maanden het magazijn niet terug (lacht).”

Saint-Vélo is geëvolueerd. Vroeger was het anders, kleinschaliger. “De receptie was in ‘t oud gemeentehuis. Iedereen liep daar wel eens binnen. Nog later was er feest in de Tolbrug. De medewerkers en politie werden getrakteerd op een etentje na de koers. En voor mij mogen die namiddagoptredens gerust opnieuw georganiseerd worden“, knipoogt Dirk. “Hoe kon je anders zo dicht in de buurt komen van een vedette als Belle Perez?

Vanaf vrijdagmorgen 10 uur tot zondagavond is de aankomstzone, van de Kloosterstraat tot de Lode Boningestraat, afgesloten voor alle verkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier