Gemeente Oostkamp realiseert doorsteek tussen Kortrijksestraat en Walstraat

© GST
Redactie KW

De realisatie van het woonproject residentie Michiel I in Oostkamp biedt een opportuniteit om op deze plaats een publiek toegankelijke doorsteek te creëren tussen de Kortrijksestraat en de Walstraat. Daarom werd er al in 2016 een intentieverklaring afgesloten met de projectontwikkelaar en werden er afspraken gemaakt rond de concrete uitwerking van de nieuwe doorsteek. Ondertussen zijn de afbraakwerken in de Kortrijksestraat gestart.

Om de aanleg van de nieuwe doorsteek mogelijk te maken, moeten er een aantal erfdienstbaarheden worden afgesloten tussen de projectontwikkelaar en het gemeentebestuur. Notaris Dirk Hendrickx uit Sint-Michiels heeft hiertoe een ontwerpakte voorbereid, die door de gemeenteraad moet worden vastgesteld en goedgekeurd.

Fietsers en voetgangers zullen de nieuwe doorsteek kunnen gebruiken als veilige verbinding tussen de Kortrijksestraat en de Walstraat, en dit tussen 7 uur ‘s ochtends en 20 uur ‘s avonds (in de zomer tot 21 uur). Buiten deze uren wordt de doorsteek afgesloten door middel van een elektrisch bedienbare poort, uit veiligheidsoverwegingen en om de nachtrust van de omwonenden te garanderen.

De gemeente zal instaan voor het dagelijks klein onderhoud van de doorsteek, zodat die netjes gehouden wordt. Grote onderhoudswerken, zoals noodzakelijke herstellingen aan de verharding, behoren tot de verantwoordelijkheid van de mede-eigenaars.

De nieuwe doorsteek zal voorzien worden van aangepaste openbare verlichting. Deze investering valt ten koste van de gemeente. Aan de nieuwe doorsteek is een vergoeding verbonden van 95.700 euro, ter compensatie van het verlies aan verkoopbare handelsruimte. Dit bedrag is berekend op basis van de reële marktwaarde van 1.650 euro/m² evenals een vergoeding van 7.500 euro verbonden, ter compensatie van het verlies van een verkoopbare parkeerplaats.

Hiernaast is nog een vergoeding van 29.600 euro (excl. btw) voorzien voor noodzakelijke werken ter realisatie van de doorsteek. De totale vergoeding bedraagt 132.800 euro, vermeerderd met 21% btw voor de noodzakelijke werken wordt dit 139.016 euro incl. btw.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier