Gemeente Oostkamp krijgt financieel duwtje voor ontharding

Het pleintje aan het begin van de Rooiveldstraat in Waardamme dat binnenkort een totale metamorfose zal ondergaan. De centen van de Aquafinprijs zullen daar alleszins bij helpen. © PH
Redactie KW

Aquafin beloont de elf beste projecten uit Vlaanderen met een budget om hun plannen uit te voeren. Het dossier rond het ontharden en inrichten van het pleintje aan het kruispunt van de Rooiveldstraat met de Kortrijksestraat, tussen de kroegen ‘t Oud Gemeentehuis en De Vriendschap krijgt een cheque van 20.000 euro.

Met Operatie Perforatie zetten Infopunt Publieke Ruimte en rioolwaterzuiveringsbedrijf Aquafin het afgelopen jaar iedereen aan om overbodige verharding weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Samen met negen andere projecten uit Vlaanderen mocht burgemeester Jan de Keyser de prijs in ontvangst nemen op het Congres en Forum Publieke Ruimte in Gent.

Ontharding is een belangrijk issue. Nergens in Europa wordt er zoveel open ruimte per inwoner ingenomen als in Vlaanderen. Daardoor krijgt regenwater nog nauwelijks de kans om in de bodem te dringen, met wateroverlast én bodemverdroging tot gevolg. Met ‘Operatie Perforatie’ wil men opnieuw meer ruimte geven aan water en natuur.

Grondwatertafel

“Door het veranderende klimaat kunnen we ons in de toekomst aan nog meer hevige buien en lange droogteperiodes verwachten,” vertelt Danny Baeten, directeur Business Development & Innovatie bij Aquafin: “Als het regenwater de kans krijgt om in de bodem te sijpelen, veroorzaakt het geen overlast en vult het de grondwatertafel aan. Minder verharding en meer groen vergroten ook de belevingswaarde van de openbare ruimte. Een groenere leefomgeving brengt mentale rust. Bovendien zorgt het voor een verkoelend effect op warme dagen. Beide met een positief effect op de gezondheid van mensen.”

“Met de keuze voor Oostkamp, kozen we voor één van de best onderbouwde en uitgewerkte dossiers, die tegelijk de meeste kans op een goede uitvoering bieden,” besluit Danny Baeten.

De gemeente wilde de circulatie op het plein veranderen“, vult Koen Jonckheere van Studiebureau Jonckheere aan. “Door er meer groen en waterdoorlatende bestrating te voorzien, wordt het zeker een fijne ontmoetingsplaats. Bovendien heeft waterdoorlatende verharding als resultaat dat er minder regenwater naar de straatkolken wordt afgeleid. Dit zorgt voor minder wateroverlast afwaarts.” (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier