“Gemeente gaat niet kopje onder met investering in nieuw zwembad”

Torenhoge onderhoudskosten, een scheur in de kuip en verouderde machines kunnen er elk moment voor zorgen dat het Bloemendalezwembad zijn deuren moet sluiten. © AV
Redactie KW

De subsidie van 358.000 euro die het gemeentebestuur in de vorige legislatuur verzilverde voor het voorontwerp van het nieuwe zwembad dreigt in gevaar te komen. Dit door aanhoudend verzet van N-VA Beernem. De meerderheid wil nu een hand uitsteken naar de oppositiepartij. “Zij kunnen met wat lobbywerk de Beernemnaar een dienst bewijzen”, stelt burgemeester Jos Sypré.

Beernemnaar en voorzitter van de Vlaamse zwemfederatie Laurent Samyn ziet een nieuw zwembad als dienst die de gemeente kan aanbieden. “We willen een zwembad dat toegankelijk is voor iedereen. Verenigingen, scholen, mensen met een beperking, mensen die oefeningen voor een therapie willen doen in het water. Zwemmen is in Beernem allesbehalve een niche.” Het nieuw zwembad moet met een 25-meterbad van acht banen breed, een instructiebad en een peuterbad voldoen aan alle noden.

Hoogdringend

Torenhoge onderhoudskosten, een scheur in de kuip en verouderde machines kunnen er elk moment voor zorgen dat het Bloemendalezwembad zijn deuren moet sluiten. Voormalig schepen van Sport en huidig burgemeester Jos Sypré (CD&V) begon in de vorige legislatuur met een plan voor een nieuw zwembad, volgens hem een hoogdringend dossier. “Na onderzoek bleek dat een nieuwbouwzwembad de beste oplossing is, het zwembad renoveren zou allesbehalve rendabel zijn.”

Met zijn voorontwerp verzilverde Sypré zelfs een subsidie van 358.000 euro bij de overheid, maar dat geld komt door aanhoudend verzet van huidig oppositiepartij N-VA in gevaar. Toch is het kalf nog niet helemaal verdronken. De meerderheid wil een hand uitsteken naar oppositiepartij N-VA. “Zij kunnen met wat lobbywerk een sterk signaal geven bij minister Philippe Muyters. Zie het als een oproep om ons en de Beernemnaar in het bijzonder een dienst te bewijzen door bij hem aan te kloppen om de subsidie alsnog aan Beernem te geven. We willen met de nieuwe coalitieploeg duidelijk benadrukken dat de gemeente met deze investering niet kopje onder zal gaan”, zegt huidig schepen van sport Patricia Waerniers (CD&V).

Wie betaalt?

Gijs Degrande (N-VA) benadrukt echter dat zijn vraag onbeantwoord blijft. “Wie betaalt de factuur en wat betekent dat voor de gemeentekas?”

CD&V zou beter antwoorden wie de overige 95 procent zal financieren

Volgens de fractieleider is er van een concreet dossier geen sprake. “De N-VA steunt elk goed dossier en project dat goed is voor Beernem. Er is slechts een engagementsverklaring van de meerheid. N-VA had liever een echt dossier gezien. De enige reden dat de subsidie van vijf procent vervalt, is dat het dossier na al die jaren nog altijd niet klaar is. CD&V zou beter haar verantwoordelijkheid nemen en antwoorden wie de overige 95 procent zal financieren… Dan kunnen we écht vooruit.”

Samenwerking

Buurtgemeente Oostkamp besliste onlangs om te wachten met de vernieuwing van haar zwembad. Met minimale middelen wil ze haar zwembad nog openhouden. Toch is er nog geen beslissing over een potentiële intergemeentelijke samenwerking. Gesprekken met Oostkamp zijn er zelfs nog helemaal niet.

Het plan voorziet dat het nieuwe zwembad aan de sporthal Drogenbrood komt. Behalve de coöperatie met de cafetaria en het onthaal aan Drogenbrood zit daar ook vanuit de zwemmers een redenering achter. Als de techniek van het huidig zwembad het voordien niet laat afweten, kan er nog gezwommen worden tot de dag dat het nieuwe zwembad opent. Zo kan iedereen blijven zwemmen. (Arno Van Haverbeke en Niels De Boysere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier