Gemeenschapsmunt TalentO beloont geëngageerde inwoners in Roeselare

Jutta Sintobin wil het concept ook bij ons lanceren. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Door iemand te helpen, iets te organiseren of mee te werken aan een opruimactie in de buurt kun je een ‘TalentO’ verdienen. Deze gemeenschapsmunt krijg je in ruil voor jouw sociaal engagement en met die TalentO kan je nadien terecht bij enkele lokale handelaars en organisaties in Roeselare.

“Het is een concept dat al een paar jaar bestaat in verschillende andere Vlaamse steden”, verduidelijkt de Gentse Jutta Sintobin, die dit project bij ons opstart. “Ik zie mezelf als een ‘matchmaker’ en probeer de noden en talenten aan elkaar te koppelen.”

Opbouwfase

De TalentO is effectief iets tastbaars, een biljet dat aanvoelt als papieren geld, dat je kunt verzilveren voor iets concreets. “Momenteel zitten we in deze stad sinds begin mei in een opbouwfase. Iedereen die ik heb gesproken, reageerde alvast heel enthousiast en was onmiddellijk bereid om mee te werken. In Roeselare krijg je met deze gemeenschapsmunt trouwens al korting in restaurant Hummus. In samenwerking met Mooimakers zijn er al flink wat TalentO’s verdiend. Samen met een paar vrijwilligers hebben we een bakfiets omgebouwd tot mobiel loket van waaruit die munten dan verdeeld worden. Inwoners kunnen op die manier hun eigen leefmilieu wat sturen omdat hun deelname iets wezenlijks heeft veranderd in hun directe omgeving”, klinkt het uitdagend.

In Gent heet de munt ‘Toreke’, genoemd naar de drie torens in de Rabotwijk, waar ze zich ook op concentreren. Vrijwilligers zetten zich daar in voor propere straten en pleinen. Per gepresteerd uur krijgen ze een aantal Torekes als beloning. De werking is daar heel buurtgericht. In Roeselare willen we met dit initiatief alle inwoners aanspreken. We focussen ons ook op organisaties die specifieke aandacht hebben voor vluchtelingen of kwetsbare bevolkingsgroepen. Vandaar onze link met het Welzijnshuis. VOC Opstap is alvast bereid op dezelfde kar te springen.” Dit initiatief gebeurt in samenwerking met Fedasil, Muntuit vzw en Welzijnshuis Roeselare. (Koen Kerkaert)

Meer info op www.muntuit.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier