Gelukkig getrouwd koppel al jaar gescheiden zonder het te weten

© JRO
Redactie KW

Het was een speciale Valentijn voor Peter en Barbara uit Bredene. Het gelukkig getrouwde koppel ontdekte dat ze al bijna een jaar officieel gescheiden zijn. Het ‘foutje’ van de burgerlijke stand kwam aan het licht door een brief van de fiscus. “We dachten eerst dat het een grap was, maar nee hoor: sinds april 2018 zijn wij blijkbaar uit elkaar.”

Door Jeffrey Roos

Peter Bruyneel (44) en Barbara Hanssens (38) waren in 2006 het alleen zijn moe en schreven zich in op een datingwebsite. Zo kwamen ze elkaar al snel op het spoor. Na wat heen en weer te chatten besloten beiden om elkaar tijdens een afspraakje beter te leren kennen. “Onze eerste date verliep goed. We genoten samen van een ritje op de tandem en er kwam een tweede en een derde afspraakje. We raakten al snel hopeloos verliefd op elkaar”, lacht Peter. “Kort daarop gingen we al samenwonen en acht maanden na onze eerste kennismaking was Barbara zwanger van onze eerste kind.”

Barbara is afkomstig van Zwevegem. Als dierenarts runde ze een praktijk in Kuurne. “We woonden daar nog een klein jaar”, legt Barbara uit. “Daarna verhuisden we naar Bredene, waar Peter altijd heeft gewoond. Ik startte er een nieuwe praktijk in de Keerweg. Peter ging werken als arbeider bij Daikin in Oostende.”

Op 8 juni 2013 besloot het koppel nog een stap verder te gaan in hun liefdesleven. “Die dag stapten we dolgelukkig in het huwelijksbootje. Het was burgemeester Steve Vandenberghe die ons huwelijk voltrok in het gemeentehuis van Bredene. We trouwden in eerste instantie voor de voordelen die dat statuut biedt”, legt Peter uit. “Maar uiteraard ook omdat we elkaar dolgraag zien. Voordien waren we wettelijk samenwonend. Trouwen zou ons toch nog net iets meer zekerheid bieden. Je weet maar nooit dat er op een dag iets gebeurt met een van ons. Tenslotte hebben we met Linde (11), Lander (9) en Liesel (7) drie kinderen samen.”

Geen grap

Het verhaal van het gelukkig getrouwde koppel kreeg zes jaar later vlak voor Valentijn een bizarre wending. Het begon met een brief van de fiscus. Daarin stond te lezen dat er een bedrag teruggestort zou worden, maar alleen was er een klein probleem. De fiscus wist niet op welke rekening het geld gestort moest worden, want Peter en Barbara waren ondertussen gescheiden. “We vielen compleet uit de lucht”, lacht Peter. “Eerst dachten we dat het om een grap ging. Maar onze boekhouder contacteerde de fiscus en inderdaad… Sinds april 2018 zijn we blijkbaar officieel gescheiden. Bij navraag bleek dat de gemeente hen dat zo had toegestuurd.”

We doen al het mogelijke om deze menselijke fout recht te zetten – Steve Vandenberghe, burgemeester Bredene

Daarop trok Benny naar het gemeentehuis om er verhaal te halen. “Ook daar vielen ze uit de lucht. Dat hadden ze nooit eerder meegemaakt. Ondertussen waren we al bijna een jaar gescheiden zonder dat we dat zelf in de gaten hadden. Gelukkig is er in die tijd niets gebeurd, want dan had het misschien gevolgen kunnen hebben.” Kwaad zijn Peter en Barbara niet, ze snappen wel niet hoe zo’n fout kan gebeuren. “Maar die mensen van de gemeente doen natuurlijk ook maar hun werk.”

Brief met excuses

Als we het diensthoofd van de burgerlijke stand in Bredene contacteren, erkent die de blunder. “We hebben hier inderdaad een administratieve fout gemaakt”, laat Derek Goes weten. “Ook wij zitten verveeld met de situatie. In Bredene zijn er blijkbaar twee mannen die Peter Bruyneel heten. De ene is echt gescheiden, maar we hebben per ongeluk een dubbele echtscheiding doorgevoerd, waardoor beiden als gescheiden aangegeven stonden bij de fiscus. In principe is dat geen groot probleem, maar ik kan begrijpen dat dat vervelend is voor die mensen. We gaan er alles aan doen om onze fout recht te zetten. Bij de gemeente hebben we ondertussen de nodige aanpassingen gedaan en er vertrekt een brief naar de fiscus waarin we uitleggen dat we een fout hebben gemaakt. Barbara en Peter kunnen op hun twee oren slapen, alles komt in orde. Bij deze bieden we ook onze oprechte verontschuldigingen aan namens het gemeentebestuur. We gaan die mensen ook nog een brief sturen met onze excuses. In de toekomst gaan we er alles aan doen om dergelijke fouten te voorkomen.”

De officiële trouwfoto van Peter en Barbara. Op 8 juni 2013 stapten ze in aanwezigheid van hun drie kinderen in het huwelijksbootje. Vijf jaar later strandde dat bootje zonder dat ze het wisten...
De officiële trouwfoto van Peter en Barbara. Op 8 juni 2013 stapten ze in aanwezigheid van hun drie kinderen in het huwelijksbootje. Vijf jaar later strandde dat bootje zonder dat ze het wisten…© GF

Ook burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) zit verveeld met de zaak. “Het is onze taak om onze burgers te helpen waar nodig en dat proberen we altijd zo goed mogelijk te doen”, vertelt de Bredense burgervader. “Ik zal sowieso de zaak mee opvolgen. Het gaat om een zeer zeldzame fout. Bij mijn weten is het in onze gemeente nog nooit voorgevallen. Maar we doen al het nodige om deze menselijke fout recht te zetten.”

Ernstige gevolgen

Is uit de echt gescheiden zijn zonder het te weten inderdaad ‘geen groot probleem’? We vroegen het advocaat Dennis Tavernier, gespecialiseerd in echtscheidingsrecht. “Als twee personen als gescheiden geregistreerd staan, dan kan dat wel degelijk gevolgen hebben. Ook al zijn ze niet werkelijk gescheiden”, legt de confrater uit. “Gescheiden koppels genieten niet van de bescherming die een huwelijk biedt. Bij een overlijden van een van de twee kan dat ernstige gevolgen hebben. Als een van de twee partners overlijdt, geniet de overlevende partner het vruchtgebruik van een aangekochte woning. Als het koppel echter als gescheiden geregistreerd staat, dan vervalt dat vruchtgebruik en kan de overlevende echtgenoot bijgevolg uit huis gezet worden. Als ze al sinds april gescheiden zijn, heeft het toch lang voor de fout ontdekt werd. Nu, als de gemeente de aanpassing richting de fiscus doorvoert, dan blijven de gevolgen beperkt. Maar ze doen dit best zo snel mogelijk, in ieders belang.”