Geert Van Hecke scoort ook met nieuw restaurant in Michelin

Mireille en Geert Van Hecke scoren ook met hun nieuwe restaurant Zet'joe bij Michelin. (Foto a-FP) © Benny Proot
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

De chef-kok van het voormalige driesterrenrestaurant De Karmeliet, krijgt met zijn nieuwe restaurant Zet’joe amper een jaar na opening een ster van Michelin. “Ik kook in eerste plaats voor mijn klanten, niet voor de culinaire gidsen. Maar de Michelin-inspecteurs zijn ook onze klanten en natuurlijk waardeer ik de erkenning wel”, liet Geert Van Hecke optekenen.

De chef en zijn vrouw Mireille Demuynck kregen vorige week al 17 op 20 in de gids Gault&Millau.

Geert Van Hecke (61) mag aanzien worden als een van de peetvaders van de Vlaamse gastronomie. Twee jaar geleden nog huldigde Michelin Geert en Mireille omdat ze met restaurant De Karmeliet twintig jaar onafgebroken drie sterren hadden.

Zet’joe opende de deuren in december 2016. De chef stak niet onder stoelen of banken dat hij ook in zijn nieuwe restaurant voor verfijning en topproducten koos. “Ik heb sinds mijn opleiding altijd met zulke producten mogen werken. Dan wil je met niets anders werken.” Het nieuwe restaurant is wel kleinschaliger dan De Karmeliet, met een maximum van 25 klanten. Daardoor werkt er ook minder personeel. Bij Zet’joe betaal je voor een menu 75 of 125 euro.

Geert Van Hecke werd op 20 juli 1956 in Pittem geboren. Hij is oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Tijdens zijn stageperiode werkte hij in de keukens van onder meer Le Sanglier des Ardennes, Le Cravache d’Or en La Villa Lorraine. Zijn grote leermeester was de inmiddels overleden Franse topkok Alain Chapel voor wie hij een tweetal jaren in Mionnay heeft gewerkt. In diezelfde periode werkten ook Michel Roux en Alain Ducasse bij Chapel.

In 1983 opende Geert Van Hecke met zijn vrouw Mireille Demuynck De Karmeliet op de hoek van de Jeruzalemstraat in de voormalige Karmelietenwijk in Brugge. In 1985 verwierf hij zijn eerste Michelinster, in 1989 volgde de tweede. Zeven jaar na de start, verhuisde hij zijn restaurant naar de Langestraat 19. In 1996 volgde de derde Michelinster. Hij was de eerste Vlaamse chef die drie sterren kreeg. Begin januari 2009 opende Geert bistro Refter op enkele meters van De Karmeliet. Daar is ook de enige zoon Louis aan de slag. Intussen zijn er met Bonrepo ook vier kamers om te overnachten. De Karmeliet stelt hij ter beschikking voor feesten.

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier