Geert Damman uit Oostrozebeke voelt zich machteloos: “Slechtvalken teisteren mijn prijduiven”

Duivenmelker Geert Damman met kleinkind Leyla. © CLY
Redactie KW

Bij deze vroege lenteprik is het alle hens aan dek bij de duivenmelkers. Ook Geert Damman (58) uit de Molstenstraat op De Ginste is volop in de weer. Hij kijkt uit naar het nieuwe seizoen, maar beklaagt zich over de aanvallen van (beschermde) slechtvalken, die al vijf van zijn duiven oppeuzelden.

Voor de 58-jarige heftruckchauffeur Geert Damman is de duivensport een deel van zijn leven geworden. Hij vindt de sport niet alleen spannend en uitdagend, maar hij heeft er ook zijn vriendenkring opgebouwd. “Eigenlijk ben ik in de duivensport een laatbloeier”, opent hij. “Ik begon er pas aan in 2003, voordien was ik een gedreven vinkenliefhebber bij maatschappij Roterij Vink. Op een dag had er ik genoeg van en omdat ik veel duivenmelkers ken, was de stap vlug gezet. Ik kreeg meteen volop duiven van mijn schoonbroer Eddy Lauwers en van mijn schoonvader Omer Lauwers.”

Veel voldoening

“In de opstartperiode kwamen daar ook nog duiven bij van buurman Peter Vandaele, die stopte als duivenliefhebber. Ik kreeg ook een degelijk ruggensteuntje van Marc Vandaele, die toen nog over de heel goede afstammelingen beschikte van kampioen Gaby Vandenabeele uit Dentergem. Ook Joyce Crul deed me een paar duiven cadeau. Ik was ervan overtuigd dat ik eerst een paar jaar aan de weg zou moeten timmeren, maar vanaf het eerste jaar dat ik me waagde aan prijskampen was het raak. Ik stond bij elke vlucht op de prijslijsten. Die succesvolle start zorgde ervoor dat ik meteen gewonnen was voor de duivensport en ook nu schenkt deze hobby me enorm veel voldoening.”

Vanaf het eerste jaar dat ik me waagde aan prijskampen was het raak. Ik stond bij elke vlucht op de prijslijsten

De duivensport gaat er al jaren op achteruit omdat er geen jonge liefhebbers meer bijkomen. “Als je met de duivensport begint, zijn er heel wat accommodatiekosten. Maar een handige harry kan met beperkte kosten zelf een duiventil in elkaar timmeren. Toen ik startte, heb ik me beperkt tot twee tweedehandshokjes en dat kostte niet veel. Wel is het zo dat je moet beschikken over een tuin waarin je die installatie kunt neerpoten. De percelen waarop nu gebouwd wordt, zijn vaak heel klein waardoor er vaak geen ruimte meer overblijft voor een duiventil. Voor de aanschaf van duiven kan men meestal een beroep doen op bevriende duivenliefhebbers die steeds klaar staan om elkaar te helpen. Het is een heel toffe hobby die men zo duur kan maken als men zelf wil, zoals dat ook bij andere hobby’s het geval is.”

Mooie successen

Bij het begin van het seizoen heeft elke sporter wel enige ambitie en ook bij Geert is dat het geval. “Ik beschik over 23 oude duiven en 60 jonge duiven. Daarmee moet ik het kunnen doen. Vorig jaar won ik een vijftal eerste prijzen in mijn vertrouwd lokaal De Fezant, dat jammer genoeg op termijn moet verdwijnen voor de aanleg van een fietspad. Ik ben ook lid van het bestuur. Meestal speel ik in het lokaal zelf, maar voor de halve fond en fondvluchten moet ik uitwijken naar Beveren-Roeselare.”

Die vogels plukken mijn jonge duiven, die nog onervaren zijn, gewoon uit de lucht

Hij behaalde al enkele mooie successen. “Vorig jaar won ik de Ronde van België voor oude duiven, maar mijn mooiste overwinning was een provinciale vlucht uit Montluçon, die ik afsloot met een provinciale overwinning over 530 km. Vorig jaar heb ik die superduif echter verspeeld in Poitiers.”

Versterking

“Voor het nieuwe seizoen heb ik de lat een beetje hoger gelegd. De hele winter reinigde ik de hokken en zorgde ik ervoor dat alle prijsduiven de winter goed doorgekomen zijn. Ik haalde ook versterking bij enkele heel goede liefhebbers. Jammer genoeg wordt mijn jonge ploeg duiven vrijwel dagelijks geteisterd door aanvallen van slechtvalken, met bijna elke dag een slachtoffer. Ik heb het al vaak met eigen ogen gezien. Die vogels plukken mijn jonge duiven, die nog onervaren zijn, gewoon uit de lucht. Wie denkt dat deze roofvogels alleen de zwakke vogels uit de natuur opruimen, vergist zich. Ze mikken vooral op jonge, onervaren duiven die het gevaar van deze roofvogels onvoldoende kennen. En wij staan als duivenmelkers machteloos.”

(Julien Cluyse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier