Geert Bourgeois haalt dikke trui bij De Kringwinkel ‘t rad in Ruddervoorde

Redactie KW

Bij de start van de dikketruiendag stopte Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het logistiek center van de kringloopwinkel ‘t rad in Ruddervoorde om zijn dikke trui op te halen. Het is voor het 15de jaar op rij dat op 12 februari de verwarming een graadje lager wordt gezet en we een dikke trui aantrekken. Zo wil de Vlaamse overheid de klimaatproblematiek onder de aandacht brengen.

Het blijft een moeilijke doelstelling en met de huidige klimaatproblematiek is iedere inspanning om de CO2-uitstoot te verlagen graag meegenomen. Voor de kringloopwinkel ‘t rad en zijn medewerkers is zorg dragen voor het milieu van groot belang. Door het verzamelen en verkopen van tweedehandsspullen slagen zij erin hergebruik te stimuleren en de afvalberg te verkleinen. En ook aan dikketruiendag doen zij maar al te graag mee. Aangezien kringwinkel ‘t Rad heel wat dikke tuien in de aanbieding heeft, vond men er niet beter op Vlaams minister-president Geert Bourgeois uit te nodigen om zijn dikke trui bij De Kringwinkel ‘t rad te komen halen. De minister-president ging meteen op het aanbod in. Hij kreeg een bordeaux bruine trui overhandigd door het personeel van de textielafdeling.

Dubbele besparing

“Dikketruiendag vinden wij hier allemaal een schitterend initiatief. En wie zijn trui bij De Kringwinkel ‘t rad haalt, bewijst het milieu twee maal een dienst. De trui die je aankoopt wordt ten eerste hergebruikt én je vermindert de uitstoot van CO2 omdat, al genietend van je nieuwe trui, de verwarming een graadje lager kunt zetten. We waren dan ook blij verrast en fier toen we vernamen dat de minister-president het dragen van kringwinkeltruien mee wil promoten”, aldus Melissa Verhoye, verantwoordelijke textielsortering bij De Kringwinkel ‘t rad. Haar bewering wordt gestaafd door het Nederlandse onderzoeksbureau TNO, dat eerder al berekende dat de klimaatimpact van lokaal tweedehands hergebruik in Vlaanderen jaarlijks goed is voor zo’n 73.000 ton CO2-besparing.

Hergebruikeconomie

“Onze natuurlijke grondstoffen zijn eindig. Efficiënt en slim materiaalgebruik en de transitie naar een kringloopeconomie is hier een oplossing voor. Het is meer dan enkel recycleren, het gaat over het volledig hertekenen van onze producten en gedragspatronen. De kringwinkels zijn hierin een prachtig voorbeeld. Iedereen telt mee in deze plaatsen van creativiteit en duurzaamheid”, aldus minister-president Geert Bourgeois. “Ik ben ingegaan op dit initiatief omdat de kringwinkel een mooi voorbeeld is van een economie waarin hergebruik centraal staat met een sociaal karakter. Mensen krijgen hier kansen, en het is vooral een plaats waar afval eigenlijk niet bestaat. Met andere woorden: de Kringwinkel ‘t rad past past in de Visie 2050 van de Vlaamse regering, waarmee we Vlaanderen op de kaart zetten als een open natie en een toonbeeld van veerkracht, innovatie en duurzaamheid. Maar vooral: een Vlaanderen met een streven naar een 100% reguliere hergebruikeconomie. Dit in samenwerking met de fabrikanten, die we met een nieuwe regelgeving zullen opleggen hun toestellen zodanig te maken dat ze enerzijds kunnen gerecycleerd worden maar ook een hogere graad van herstellingsmogelijkheden moet hebben.”

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier