Geen markt waar meer bekend volk wandelde

10/08/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 09/08/18 om 15:40

Een zondagavond in de zomer van 17. De Grote Markt van Ieper lijkt één grote filmset. Op een podium brengt de Britse actrice Helen Mirren op indrukwekkende wijze het oorlogsgedicht In Flanders Fields. Honderdduizenden Britten volgen de filmster thuis op hun scherm bij de herdenking van de Slag om Passendale. Helen Mirren, u kent ze wel, van talloze films - ze won een Oscar voor haar vertolking van The Queen, tien jaar voor ze in Ieper verscheen... Ze is niet enige wereldster die hier in Ieper ooit over de markt stapte. Er is geen Grote Markt in het land waar meer wereldfiguren voorbijliepen dan die van Ieper.

De meest tot de verbeelding sprekende én drukst bijgewoonde bijeenkomst op de Ieperse Markt was die van de paus in 1985. Paul Hullak baatte nog maar anderhalf jaar hotel 't Zweerd uit toen de Ieperse Grote Markt naar aanleiding van het bezoek van paus Johannes Paulus II helemaal op zijn kop stond. "Alles was weken van tevoren afgezet", vertelt Paul. "Voor de Lakenhalle stond een mastodont van een podium. De organisatoren en de stad verwachtten enorm veel volk. We dachten allemaal dat we een goeie dag zouden hebben, maar niemand verkocht iets. Blijkbaar stonden ze met broodjes langs de invalswegen."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!